Δελτία Τύπου

Έναρξη επετειακών εκδηλώσεων για τα 10+1 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.)

Έναρξη επετειακών εκδηλώσεων για τα 10+1 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.)

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμέτοχη περισσοτέρων των τετρακοσίων πενήντα (450) εκπροσώπων Φορέων, Υπηρεσιών, Σωμάτων Ασφαλείας, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο. πραγματοποιήθηκε  στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 10+1 χρόνια λειτουργίας του ΚΕ.ΜΕ.Α., στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στη πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ενώ αναγνώστηκε σύντομος χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Υποναύαρχος Αντώνιος Βιδάλης.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας και ο Διευθυντής του Κέντρου, Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Γκρίζης, οι οποίοι παρουσιάσουν εμπεριστατωμένα το έργο και την προοπτική του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Υπουργοί, Γιάννης Πανούσης, Ελευθέριος Οικονόμου και Γεώργιος Βουλγαράκης, πρώην Γενικοί Γραμματείς, πρώην Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Παρέστησαν επίσης ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος  Αθανάσιος Σερεντέλλος, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικό προσωπικό και στελέχη του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10+1 χρόνια του ΚΕ.ΜΕ.Α. υλοποιείται τριήμερο πρόγραμμα εκπαιδευτικών – ενημερωτικών δράσεων και συγκεκριμένα σήμερα ξεκίνησε διήμερο Συνέδριο για την προστασία των Κρίσιμων Υποδομών και οκτώ (8) ειδικά θεματικά εργαστήρια.

Ο κ. Φιλιππάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

« Με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για την παρουσίαση της δεκαετούς πλέον πορείας του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τόσο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Τσάκωνα και στον Διευθυντή κ. Βασίλη Γκρίζη, όσο και στο σύνολο του προσωπικού που εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται στο ΚΕ.ΜΕ.Α.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α., ένας επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας που συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2005, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησε το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, λειτουργεί με γνώμονα τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για την εσωτερική ασφάλεια, αποτελώντας δεξαμενή σκέψης για τους Φορείς Ασφάλειας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α. διακρίνεται για τις εξέχουσες συνεργασίες του, που σκοπό έχουν να προσφέρουν στα εκπαιδευόμενα στελέχη τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας – και μάλιστα μέσα από καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας– πολύτιμες γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ασφαλείας κρίσιμων υποδομών.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε ως Χώρα μία τεράστια πρόκληση από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, γεγονός που επιτάσσει τη συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια αναγνωρίζεται, ως ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα, κοινωνικής, οικονομικής και γεωπολιτικής υφής, με την εμφάνιση νέων κινδύνων, καθώς η ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός κάθε μορφής και η τρομοκρατία, δεν γνωρίζουν σύνορα.

Από την πλευρά μου, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, πιστεύω ότι εργαστήκαμε όλοι μαζί, με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της αλληλεγγύης, απέναντι στους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση το επίκεντρο των ενεργειών μας, ήταν οι αξίες αυτές, αλλά και η συμβολή μας, στη διαδικασία ένταξης των ανθρώπων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω πως η συνεισφορά του ΚΕ.ΜΕ.Α., μέσα από δράσεις όπως, για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, για την αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας θέματος της διαχείρισης και επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Χώρας μας και σε σειρά επιπλέον δράσεων που άπτονται του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, επιβεβαιώνει την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που κατέχει, σε συνδυασμό με τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και μελέτη, προς όφελος της εσωτερικής ασφάλειας της πατρίδας μας και κατ’ επέκταση των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων και των δράσεων αυτών, βοήθησαν και θα συνεχίσουν να βοηθούν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και επιτήρησης των συνόρων μας και όχι στο διαχωρισμό των λαών. Το ΚΕ.ΜΕ.Α. κινείται δηλαδή προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσω της κατάλληλης χρήσης της τεχνολογίας, συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια επιτυχία τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις ποικίλες δράσεις σας, που συνδυάζουν τη θεωρητική ανάλυση με την πρακτική εφαρμογή και αναδεικνύουν το ΚΕ.ΜΕ.Α. σε σημείο αναφοράς, συμβάλλοντας στην περαιτέρω εξειδίκευση των εκπαιδευομένων στελεχών και εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών.

Κλείνοντας, σας συγχαίρω ολόψυχα ακόμη μία φορά για την υπερδεκαετή επιτυχή λειτουργία του ΚΕ.ΜΕ.Α. και εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες, θα συνεχιστούν με την ίδια επιτυχία και στο μέλλον».