Παρουσίες

Στην Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας Έτους 2016, «Ατύχημα Αεροσκάφους εντός Αερολιμένα»

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης του Αερολιμένα, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διαθέσιμων μέσων και συστημάτων, καθώς επίσης και την εξάσκηση του προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 14/12/16, η Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας 2016, με τίτλο σεναρίου «Ατύχημα Αεροσκάφους εντός Αερολιμένα», σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Στην άσκηση ετοιμότητας, εκτός των υπηρεσιών του ΔΑΑ, συμμετείχαν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου (ΥΠΑ/ΔΑΑ/ΕΚ-ΠΕΑ), η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/Αεροπορική Αρχή (ΥΠΑ/ΑΑ), η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το  Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Αεροπορική Εταιρεία (Aegean Airlines), ο Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης (Goldair Handling) και το Ξενοδοχείο SOFITEL.

Ο κ. Φιλιππάκος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή άσκηση ετοιμότητας για το έτος 2016 σχετικά με τη διαχείριση «Ατυχήματος Αεροσκάφους στον Αερολιμένα», που διοργανώνει ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με τους αρμόδιες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα, με στελέχη εκπαιδευμένα και με σύγχρονο εξοπλισμό.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υποστηρίζει πάντα τέτοιου είδους ασκήσεις, για τη διατήρηση της ετοιμότητας του στην αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του βάσει των κανονισμών του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.

Το έργο που καλείστε να φέρετε εις πέρας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο, αλλά  ταυτόχρονα με μεγάλη κοινωνική προσφορά και αναγνώριση. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι τόσο η προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αεροδρομίου, όσο και η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένος της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι σημαντικότατη σε οποιοδήποτε έκτακτη ανάγκη ανακύψει.

Τόσο οι πυροσβέστες του Αεροδρομίου, όσο και οι Αστυνομικοί, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εκπαιδεύονται συνεχώς και τηρούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας, και μέσα από τέτοιες ασκήσεις εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, διατηρώντας υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.

Εύχομαι σε όλους τους συντελεστές της άσκησης γόνιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα και να συνεχίσουν να παρέχουν καθημερινά, όπως έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Αεροδρομίου, το ίδιο ποιοτικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, στα εκατομμύρια των επιβατών που ταξιδεύουν ετησίως, από το Αεροδρόμιο ανά τον κόσμο».