Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016, διημερίδα για την ενημέρωση των στελεχών των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ.) αλλοδαπών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κοινή συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (I.C.R.C.), με τη συμμετοχή στελεχών των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης αλλοδαπών.
Ομιλητές ήταν και διεθνείς εμπειρογνώμονες και στελέχη της I.C. R.C , οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν στη διαχείριση – συντήρηση των Κέντρων Κράτησης, θέματα υγιεινής στους εν λόγω χώρους, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα και τις ανάγκες των μεταναστών.
Ειδικότερα, σκοπός ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων σε θέματα όπως:
- η παροχή μιας βάσης ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για τις συνθήκες κράτησης,
- η αναγνώριση καίριων προβλημάτων και προκλήσεων,
- η παροχή επισκόπησης των περιφερειακών δυναμικών της μετανάστευσης και η παροχή της ανθρωπιστικής προοπτικής του ζητήματος,
- η βελτίωση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της I.C.R.C. και των Ελληνικών Αρχών και
- η ταυτοποίηση πιθανών μελλοντικών πεδίων συνεργασίας μεταξύ της I.C.R.C. και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην έναρξη των εργασιών παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο Εμμανουήλ Γρηγοράκη.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ είχε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με την επικεφαλής της I.C.R.C. για την Ελλάδα, Sari Nissi , στην οποία και απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Φιλιππάκος ανέφερε:
«Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετάσχω στις εργασίες της έναρξης της Διημερίδας που συνδιοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού με την Ελληνική Αστυνομία, με θέμα την κράτηση των μεταναστών στη χώρα μας.
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, αποτελεί για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, πρώτη προτεραιότητα. Η έντονη μεταναστευτική πίεση και οι ροές που δέχθηκε η χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν δημιουργήσει μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα στη διαχείρισή τους.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει προσφέρει σπουδαίες και σημαντικές Υπηρεσίες, στο μεταναστευτικό θέμα στη Χώρα μας.
Οι Αρχές του Ερυθρού Σταυρού, είναι γνωστές σε όλους σας: Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντική Υπηρεσία, Ενότητα, Διεθνής Χαρακτήρας. Οι δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού, που διέπονται από αυτές τις Αρχές, συνάδουν με τα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα του σεβασμού της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου και του δικαιώματός του να μην υπόκειται σε οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση για οποιοδήποτε λόγο.
Από την πλευρά μας ως Ελλάδα και ειδικότερα ως Ελληνική Αστυνομία σεβόμαστε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, με ύψιστο γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η διημερίδα αυτή, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης που είχε διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, αποκτά λοιπόν ξεχωριστή σημασία, γιατί εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς χώρους, μοιράζονται τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, τις θέσεις και τις προτάσεις τους.
Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε το διάλογο, την επικοινωνία και προπαντός τη συνεργασία ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις Αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας υπεύθυνες για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για την υποστήριξη τους στην Ελλάδα και θέλω επιπλέον να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των αυστηρών μέτρων κράτησης, αλλά αντιθέτως προκρίνει μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση ως προς τη διαβίωση και φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ελλάδα έχει θέσει σε λειτουργία διάφορους χώρους φιλοξενίας και ανοικτές δομές, στις οποίες διαμένουν μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται είναι εξαιρετικά μικρός και περιορίζεται σε όσους αφορά σε λόγους ασφαλείας ή εμπίπτουν στα συμφωνηθέντα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, σε όλους τους χώρους που φιλοξενούνται ή έστω κρατούνται προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί – που πολλές φορές πρόκειται για οικογένειες, γυναίκες και μικρά αθώα παιδιά – οφείλουμε να ενισχύουμε σε πρακτικό επίπεδο τη διαχείριση και τη συντήρηση όλων των χώρων αυτών, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στις βέλτιστες πρακτικές για ζητήματα κράτησης, όσο και σε θέματα υγιεινής στους χώρους αυτούς.
Οι Έλληνες είναι ένας λαός που διαχρονικά στην ιστορία του έχει βιώσει πολλές φορές το δράμα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αλτρουισμό τις οικογένειες των προσφύγων και των ανήλικων, μικρών παιδιών τους».
Επιπλέον, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τις νομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις που αφορούν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης.
Παρέστησαν ακόμα ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Χουζούρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Λουζιώτης και οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ.) αλλοδαπών.