Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε την Τρίτη (22-11-2016) τη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο Εμμανουήλ Γρηγοράκη.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής σε ενημερωτική εκστρατεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), καθώς και σειράς επαφών με τοπικούς Φορείς και Υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.
Ο κ. Φιλιππάκος αρχικά μετέβη στο κτήριο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του Γραφείου Δ.Ο.Μ. Ελλάδας, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με θέμα την «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών, Συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης».
Παρόντες ήταν ο οργανωτής της εκδήλωσης και επικεφαλής του Γραφείου Δ.Ο.Μ. Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς, συνοδευόμενος από στελέχη του οργανισμού και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρύσανθος Αργυρίου. Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος επιστροφών, μέσω της συζήτησης και διεύρυνσης τρόπων συνεργασίας με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Ο κ. Φιλιππάκος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στις μέρες μας ο ΔΟΜ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση και περαίωση των διαδικασιών των εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, βοηθώντας το έργο της Χώρας μας για διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, με την ενεργή δράση και παρουσία του.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι προσηλωμένος στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και στην ασφαλή μετακίνησή τους, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των εταίρων του στην Διεθνή Κοινότητα.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία ο ΔΟΜ έχει βοηθήσει σε διεθνή κλίμακα περισσότερους από 400.000 μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Από το 1980 και μετά το Γραφείο Ελλάδος του ΔΟΜ μερίμνησε για την μετανάστευση περίπου 89.000 μεταναστών και προσφύγων, κυρίως προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, πάνω από 9000 μετανάστες επέστρεψαν με την συνδρομή του ΔΟΜ από την Ελλάδα, στις χώρες καταγωγής τους, ενώ από το 2010 έχει βοηθήσει περισσότερους από 30.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Όμως, αγαπητοί παρευρισκόμενοι, η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι απόρροια πολλών παραγόντων, καθώς απαιτείται η άριστη συνεργασία, επικοινωνία, και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των τοπικών Δήμων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Η ενημερωτική επίσκεψη όλων μας σήμερα στο νησί της Λέσβου αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς θα καταγραφεί και θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης μέσω του ΔΟΜ, αλλά και θα συζητηθούν τα προβλήματα αρχικά του νησιού που θα μεταφερθούν στους αρμόδιους Υπουργούς.
Οι νησιώτες μας είναι άνθρωποι με πλούσιο ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο, άξιοι υποστηρικτές της Ιστορίας και της Παράδοσης της Χώρας μας.
Είναι άνθρωποι με ανοιχτή αντίληψη και πρωτοπόροι στα πλαίσια δράσης και εφαρμογής τρόπων αντιμετώπισης των όποιων δύσκολων καταστάσεων. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τον αγώνα και τις θυσίες που έχουν κάνει.
Οι νησιώτες είναι οι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας, οι στυλοβάτες του ανθρωπισμού και οι υποστηρικτές όλων αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που έχει πετύχει η Χώρα μας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλη την Διεθνή Κοινότητα.
Το επίτευγμα αυτό της Πατρίδας μας, για το οποίο συνέβαλαν αποφασιστικά οι νησιώτες μας, πρέπει να διαφυλάξουμε και να το διατηρήσουμε, γιατί καταγράφεται πλέον ως Ιστορική Πραγματικότητα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να το ακυρώσει και να το χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς».