Δελτία Τύπου

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου Μυτιλήνης – Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Μόρια

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε την Τρίτη (22-11-2016) τη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο Εμμανουήλ Γρηγοράκη.

Ο κ. Φιλιππάκος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη, και έπειτα επισκέφθηκε την έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, Α/Δ Ανδρέας Στεφάνου, καθώς και αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, παρέστησαν ο Περιφερειακός Διοικητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Βορείου Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Αρμπουνιώτης και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Πλοίαρχος Νικόλαος Πασσάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Φιλιππάκος απηύθυνε χαιρετισμό, άκουσε τα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ενημερώθηκε για τα θέματα αρμοδιότητάς του, που απασχολούν τις τοπικές Υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος επισκέφθηκε την Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Μόρια.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φιλιππάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι εδώ κοντά σας, σε εσάς τους Ακρίτες των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, κυρίως διότι θα ήθελα να σας μεταφέρω από καρδιάς την εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπό σας και να συγχαρώ τον καθένα σας ξεχωριστά για το δύσκολο έργο που επιτελείτε, ιδίως στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύει η Πατρίδα μας.

Εσείς είστε οι θεματοφύλακες των αρχών και των αξιών της Πατρίδας μας.

Εσείς που βρίσκεστε  στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και φέρετε το βάρος της διαχείρισης πολλών και επίπονων καταστάσεων, και γι’ αυτό σας είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Τα Σώματα Ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι τα Σώματα της καρδιάς μας, τα Σώματα που δίνουν την μάχη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των αρχών της δικαιοσύνης, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων Δικαίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι πολλά, σε προσωπικό και μέσα. Και πιστέψτε με όταν σας λέω ότι είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας η αναβάθμιση των Υπηρεσιών όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Προέρχομαι από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και κατανοώ απόλυτα τις αδυναμίες που υπάρχουν και την δύσκολη καθημερινότητά σας. Και γι αυτό αγωνίζομαι για τα δίκαια αιτήματά σας προς κάθε κατεύθυνση.

Όλοι γνωρίζουν τις προσωπικές θυσίες που έχετε κάνει, κυρίως στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας για τη διάσωση των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, το δύσκολο ρόλο σας στη διατήρηση των ισορροπιών των τοπικών κοινωνιών, τηρώντας παράλληλα πιστά το καθήκον σας.

Αγαπητά στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας,

Θα ήθελα να σας τονίσω ότι ο πατριωτισμός είναι η απτή απόδειξη όλων αυτών που αντιπροσωπεύετε με τις πράξεις και τη στάση σας.

Η αλληλεγγύη είναι η υπέρτατη αρχή που αποδείξατε στην πράξη ότι την αντιπροσωπεύετε. Ο σεβασμός είναι η αξία που κερδίζετε, κι εσείς καταφέρατε να κερδίσετε με την καθημερινή σας παρουσία το σεβασμό και την αγάπη όλων των Ελλήνων.

Βεβαίως μπορεί να πει κάποιος ότι δεν αρκεί πολλές φορές να τονίζεται και να γίνεται επίκληση του πατριωτικού αισθήματος, του φιλότιμου και των δύσκολων στιγμών που περνά, η Πατρίδα.

Ακόμα και αν το απόφθεγμα του Τζον Κέννεντι,

«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου»,

είναι επίκαιρο και μας δεσμεύει όλους, εγώ προσωπικά αναγνωρίζω τον Γολγοθά που περνάτε εσείς και οι οικογένειες σας εν μέσω κρίσης οικονομικής αλλά και στο επίκεντρο του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Οι οικογένειες σας σίγουρα αντιμετωπίζουν πολλά, αλλά πρέπει να είναι και υπερήφανες για την καθημερινή

 σας προσπάθεια. 

Για αυτό το λόγο να ξέρετε ότι θα είμαι κοντά σας, όπου μπορώ, αρωγός και συνοδοιπόρος σας.

Προσωπικά αν και σε αποστρατεία, βρίσκομαι πάντα στην εφεδρεία ως έτοιμος να συνεισφέρω στην Πατρίδα ότι χρειαστεί…

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες της Πολιτικής Ηγεσίας για το έργο που επιτελείτε και την προσφορά σας στην Πατρίδα.

Σας εύχομαι να είστε δυνατοί, να έχετε δύναμη να ανταποκρίνεστε στο δύσκολο έργο σας και να μην ξεχνάτε ποτέ την ανθρωπιά σας, το αίσθημα ευθύνης και την αγάπη προς το συμπολίτη αλλά και οποιοδήποτε άνθρωπο που έχει ανάγκη».