Παρουσίες

Ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε Ενημερωτική Ημερίδα, στις 04 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή,  από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, στη Χαλκίδα, με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

«Προστασία και ενημέρωση ηλικιωμένων, για την αποφυγή κλοπών και περιστατικών εξαπάτησης καθώς και ενημέρωση ανηλίκων, για την ενδοσχολική βία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ.κ. Χρυσόστομος,  ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας Φάνης Σπανός, ο  Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της Δ/νσης Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Ανδρέας  Αποστολόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Την Ημερίδα παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός πολιτών και μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας.

Ο κ. Φιλιππάκος απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σεβασμιότατε, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, Κύριοι εκπρόσωποι Α’ και Β’ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, Στρατηγοί, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων, Εκλεκτοί ομιλητές, Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Στρατηγό, κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο για την πρόσκληση να παραστώ στην σημερινή Ημερίδα που σκοπό έχει την ενημέρωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως της Τρίτης ηλικίας και των παιδιών, απέναντι σε κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθημερινή μας ζωή.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα στις «επιθέσεις» της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και σε περιπτώσεις κλοπών και περιστατικών εξαπάτησης από διάφορους επιτήδειους.

Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της κοινωνίας να στέκεται με αγάπη και σεβασμό στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, που θυσίασαν κομμάτια από τη ζωή τους και πάλεψαν σκληρά για να μας μεγαλώσουν, δίνοντάς μας απλόχερα και ανιδιοτελώς τα εφόδια που απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη ζωή.

Η Τρίτη ηλικία αποτελεί τον παραδοσιακό σύνδεσμο της κοινωνίας με το παρελθόν, καθώς και μια αστείρευτη πηγή αρχών και αξιών, γνώσεων και εμπειριών.

«Όταν το παρόν γίνεται σκληρό, το παρελθόν εισβάλλει απαιτώντας τον απολογισμό του». Και είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε, να καθοδηγούμε και να συμβουλεύουμε τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια των πατροπαράδοτων αξιών μας και την απόδειξη της ύπαρξης του ελληνικού πνεύματος στη μεγάλη πορεία της Ελλάδας.

Άλλωστε «τα γηρατειά είναι το λιμάνι όπου αράζουν όλες οι συμφορές» και «τα νιάτα είναι ο παλμός του παρόντος».


Όμως και η νεότητα κρύβει κινδύνους. Ο σοφός λαός αναφέρει ότι «Υπάρχουν μερικά πράγματα που τα παιδιά δεν κάνει να τα ξέρουν, επειδή από τη στιγμή που θα τα μάθουν, δεν θα είναι πια παιδιά».

Τα παιδιά, όμως, καλούνται στη σημερινή εποχή να αντιληφθούν από νωρίς πράγματα και καταστάσεις και να πορευτούν από μικρή ηλικία με την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Και δεν είναι λίγες οι φορές φυσικά που γίνονται  μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών, τις οποίες άλλοτε  δυστυχώς μιμούνται και άλλοτε πέφτουν θύματά τους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η επιθετικότητα και η δύναμη, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε κοινωνική, γίνονται μέσα επιβολής, ξεπερνώντας τα χαρακτηριστικά της αθώας παιδικής φύσης.  Από την άλλη, παρά τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει ο κόσμος του διαδικτύου, σίγουρα εγκυμονεί και κινδύνους για τα παιδιά, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο μας.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Η Ελληνική Αστυνομία, ως Σώμα με κοινωνικό χαρακτήρα, που έχει σκοπό την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και την διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες με διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση είτε προσωπική,  μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, είτε από το Διαδίκτυο, με συνεχή ενημερωτική και προληπτική πολιτική.

Πρωτοβουλίες και δράσεις με επίκεντρο την τρίτη ηλικία, καθώς και την παιδική προστασία, αποφέρουν μόνο θετικά οφέλη στους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες και στην πατρίδα μας γενικότερα.

Ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η σημερινή, είναι άξιες συγχαρητηρίων, καθώς προάγουν τον συμβουλευτικό ρόλο του Σώματος και συγχρόνως αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τις άριστες σχέσεις και συνεργασίες που η Αστυνομία αναπτύσσει καθημερινά με εκπαιδευτικούς φορείς, τοπικούς παράγοντες και κοινωνικές υπηρεσίες, πάντα προς όφελος της κοινωνίας και της ευημερίας της Χώρας μας. 

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στη σημερινή σημαντική Ημερίδα και να προτρέψω τέτοιες ημερίδες να διοργανώνονται σε ακόμα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, καθώς οι συμβουλές, η συζήτηση και τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν θα αποτελούν εφόδια άμυνας όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, για την αντιμετώπιση των κινδύνων της καθημερινότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε».