Παρουσίες

Στην τελετή έναρξης των μαθημάτων του δεύτερου κύκλου του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Πραγματοποιήθηκε την  21 Οκτωβρίου, η τελετή έναρξης των μαθημάτων του δεύτερου κύκλου του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο: «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών».

Η τελετή έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά. Την τελετή ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος Κιούλος.

Παρέστησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιπύραρχος  Ιωάννης Ράμφος, ο οποίος και ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή,  ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Βασίλειος Μωϋσίδης, ο Διευθυντής  του Δ.Δ.Π.Μ.Σ και Αντιπρόεδρος  Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., Καθηγητής, κ. Δημήτριος  Εμμανουλούδης,  ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός,  ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, εκπρόσωποι Οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσωπικό και καθηγητές της Ακαδημίας, εκπρόσωποι άλλων Κρατικών Σχολών και της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Ο κ. Φιλιππάκος απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω την Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, προσωπικά τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Κύριο Βασίλειο Καπέλιο για την μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση. Υποδεχόμαστε την 2η σειρά μεταπτυχιακών φοιτητών του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το μεταπτυχιακό  πρόγραμμα σπουδών «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» στοχεύει στην Μεταπτυχιακή εξειδίκευση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των αποφοίτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και της Αλλοδαπής.

Η εξειδίκευση αυτή, επικεντρώνεται σε σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς (τεχνολογικές) καταστροφές. Επιπρόσθετα, παρέχει μια επιστημονική προσέγγιση για τα φυσικά φαινόμενα μεγάλης έντασης και για τα μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, προσφέροντας μεθόδους πρόληψης, προστασίας και διαχείρισης των επιπτώσεών τους. Και όλα αυτά επιτυγχάνονται με το εξειδικευμένο στελεχιακό και επιστημονικό προσωπικό στο πεδίο της Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών.

Αγαπητοί φοιτητές, θα ήθελα να σας επισημάνω λόγω της διττής μου ιδιότητας, από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και από τη θέση του τακτικού Καθηγητή της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι η γνώση είναι δύναμη. Η γνώση είναι  περηφάνια. Είναι ο υπομονετικός φρουρός του μέλλοντος και η ασπίδα προστασίας του παρόντος.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που είχε πει ο Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος, Πλάτων ότι «η γνώση είναι ευημερία». Λειτουργεί ως τέρψη της ψυχής και καλλιέργεια της προσωπικότητάς μας. Ενδυναμώνει τον χαρακτήρα μας και μας καθιστά ικανούς και άξιους να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παρόντος.

Να θυμάστε πάντοτε ότι «η γνώση είναι ζωντανή μόνο όταν τη αποκτάς εσύ ο ίδιος, όταν είναι άμεση εμπειρία. Όταν όμως την ξέρεις από τους άλλους, δεν είναι ζωντανή εμπειρία, δεν είναι γνώση, είναι απλώς μνήμη».

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το Σώμα που μάχεται για την προστασία και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι το «Σώμα της καρδιάς μας». Για τον λόγο αυτό απαιτεί προσωπικό με άριστη κατάρτιση, που θα φέρει σε πέρας με επιτυχία και αποτελεσματικότητα κάθε επιχειρησιακή ενέργεια και ορθή υλοποίηση των τιθεμένων, σε κάθε περίπτωση, επιχειρησιακών στόχων.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Ακαδημία και τα στελέχη της, καθώς και τους διακεκριμένους καθηγητές και εκπροσώπους του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που συνεχώς πρωτοπορούν στον τομέα της εκπαίδευσης και στοχεύουν μεθοδικά και αποτελεσματικά στην περαιτέρω εξειδίκευση των εκπαιδευομένων φοιτητών, με την συνεργασία και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στις σπουδές σας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα εφόδια που θα αποκτήσετε, θα καταστούν μοναδικά όπλα για το μέλλον.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ».