Παρουσίες

Εσπερίδα με θέμα «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εσπερίδα με θέμα «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία» συνδιοργανώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.)

Η Εσπερίδα με θέμα «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία» συνδιοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ ρόλο συντονιστή στην Εσπερίδα είχε ο Αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) Κωνσταντίνος Γρίβας.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Πρόεδρος του Διεπιστηµονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ. (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης και ο Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας – καθηγητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Παναγιώτης Δαμάσκος.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, ο Αρχιμανδρίτης και Υποστράτηγος ε.α., Νεκτάριος Κιούλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ν.Δ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Φιλιππάκος δήλωσε τα εξής:

«Ο συνδυασμός του άριστου πολιτεύματος με τον άριστο βίο είναι η κατάδειξη της ενότητας ανάμεσα στην ατομική και την πολιτική αρετή. Η σωστή οργάνωση της πόλης βασίζεται σε νόμους και κανόνες, που κάθε πολίτης οφείλει να εφαρμόζει και να τηρεί. Η ηθική αρετή σε ατομικό επίπεδο είναι η προϋπόθεση της αρετής σε δημόσιο επίπεδο.

Οι  βασικές Αριστοτελικές αρχές, αποτέλεσαν θεμέλιο και βάση της κεντρικής ευρωπαϊκής φιλοσοφικής σκέψης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο νόμος και η τάξη βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τους θεσμούς. Και η Ελληνική Αστυνομία  δημιουργήθηκε για την επιβολή της τάξης,  της προστασίας των πολιτών και της ισορροπίας στην ελληνική κοινωνία.

Πορευόμαστε με αξίες και αρετές που αποδεικνύονται  θεματοφύλακες της ιστορίας της Πατρίδας μας , κρατώντας άσβεστο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στο πέρασμα των αιώνων».