Παρουσίες

Ημερίδα με θέμα «Ορθές πρακτικές ταυτοποίησης νεκρών αγνώστων στοιχείων»

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνδιοργανώθηκε  την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ( I.C. R.C.), Ημερίδα με θέμα «Ορθές πρακτικές ταυτοποίησης νεκρών αγνώστων στοιχείων, με έμφαση στη διαχείριση δεδομένων», η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Οι εμπλεκόμενοι Φορείς ανέπτυξαν και συζήτησαν θέματα, προκλήσεις και λύσεις σχετικά με την ταυτοποίηση σορών αγνώστων στοιχείων και ειδικότερα σορών προσφύγων-μεταναστών.

Την έναρξη της ημερίδας χαιρέτησαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχης Φυτράκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, η Προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός.

Από πλευράς των συνδιοργανωτών ομιλίες πραγματοποίησαν η Επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ( I .C .R .C.) στην Ελλάδα, Sari Nissi και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη.

Στη Ημερίδα συμμετείχαν ο Αντιεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ.) καθώς και τις Διευθύνσεις Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Εγκληματολογικών Ερευνών, Υγειονομικού και Ασφάλειας Αττικής.

Ο κ. Φιλιππάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί διοργανωτές – Αγαπητοί παρευρισκόμενοι

Καλημέρα σας ,

Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα, που συνδιοργανώνεται από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.


Η έντονη πίεση
από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχθηκε η χώρα μας τον τελευταίο κυρίως ενάμιση χρόνο, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και τις θάλασσες της Πατρίδας μας. Εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι διασχίζουν τη θάλασσα μέσα σε βάρκες, τις περισσότερες φορές θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν τους προηγούμενους μήνες στα νερά του Αιγαίου – και συνεχίζονται ως ένα βαθμό μέχρι και σήμερα – φέρουν όλη την τραγικότητα και τα μοιραία παιχνίδια της ζωής.

Όποιος έζησε από κοντά ή είδε από ρεπορτάζ τα τραγικά συμβάντα, δεν μπορεί να ξεχάσει και να σβήσει από τη μνήμη του τα αθώα πρόσωπα των μικρών παιδιών με έκδηλα ζωγραφισμένο το φόβο και τα ποικίλα ερωτηματικά στα προσωπάκια τους, το σπαρακτικό κλάμα των ανθρώπων που έψαχναν για την οικογένειά τους και τα άψυχα κορμιά που ξεβράζονταν στις ακτές.

Σίγουρα όχι ο Έλληνας που έχει ζήσει την προσφυγιά και τον πόλεμο, καθώς και όλα τα δεινά που επακολουθούν, όπως οι χιλιάδες αγνοούμενοι.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού – αλλά και απλοί νησιώτες συμπολίτες μας – χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβουν για να σώσουν ανθρώπους από τα διάφορα ναυάγια και με ακόμη μεγαλύτερη οδύνη να περισυλλέξουν τις σωρούς τους, ανάμεσα στις οποίες και μικρών παιδιών.

Τα οργανωμένα ή μη κυκλώματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων τοποθετούν μετανάστες σε βάρκες που δεν είναι αξιόπλοες, και που τις περισσότερες φορές αρχίζουν να βυθίζονται πριν φθάσουν οι διασώστες. Πρόκειται όμως για μια μάχη με το χρόνο, καθώς πρέπει να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση των μεταναστών. Τις περισσότερες όμως φορές είναι πολύ αργά.

Ημερίδες σαν τη σημερινή, αποκτούν λοιπόν ξεχωριστή σημασία, γιατί η Χώρα μας βίωσε μια τεράστια πρόκληση μαζί με μια ανθρωπιστική κρίση όλο αυτό το διάστημα.

Το δύσκολο αυτό έργο της ταυτοποίησης των σορών των μεταναστών και των προσφύγων, αποτελεί όχι μόνο ένα μείζον θέμα ανθρωπιστικής σημασίας, το οποίο έχει απασχολήσει διεθνώς, και αποτελεί πρόκληση για τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, πρέπει να ενισχύσουμε το δύσκολο και συνάμα τραγικό αυτό έργο, που επιτελούν οι Υπηρεσίες μας, προκειμένου να εκπληρώσουν, το δύσκολο εγχείρημα της ταυτοποίησης σορών και της διαχείρισης των δεδομένων τους.

Πρέπει να σημειώσουμε επιπλέον την ιδιαίτερη σημασία της αναγνώρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, που αναζητούνται από τους οικείους τους, βοηθώντας έτσι ουσιαστικά την επανένωση των οικογενειών τους.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μου, ως Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστώ πολύ».