Δελτία Τύπου

«Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» – ΚΕ.ΜΕ.Α

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος παρέστη σήμερα 28-09-2016 σε συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (2014-2020)/Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τόσο την εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής για την κατανόηση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης και την αναγνώριση σχετικών ενδείξεων, όσο και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Δημιουργήθηκε μια «δεξαμενή» 62 εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια εκπαίδευσαν 130 στελέχη από συναρμόδιες Υπηρεσίες σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Χανιά, Αλεξανδρούπολη). Σημειώνεται ότι στο υλικό του προγράμματος περιλαμβάνονται εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και δύο οδηγοί τσέπης για επαγγελματίες πρώτης γραμμής και το ευρύ κοινό.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 110 εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών, Φορέων & Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Βασίλη Γκρίζη και χαιρετισμούς μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλειος Μαγκλάρας, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ειδικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Σαββίδης.

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος δήλωσε τα ακόλουθα κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε:

«Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω θερμά – ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας κ. Παναγιώτη Τσάκωνα, καθώς και τον Διευθυντή κ. Βασίλη Γκρίζη, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά σας, για άλλη μία φορά.

Το αποτελέσματα του σημερινού μεγάλης σπουδαιότητας Συνεδρίου Λήξης της «Δράσης κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού», θεωρώ ότι αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία, για την εξοικείωση όλων με τις καινοφανείς αυτές έννοιες, όπως και για την εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων σχετικά με τα πολυσύνθετα αυτά φαινόμενα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ιδίως στη διάρκεια των τελευταίων ετών η ριζοσπαστικοποίηση, ο εξτρεμισμός κάθε μορφής και η τρομοκρατία, δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα απέδειξαν πως οι Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα καταστροφική ιδεολογία. Για αυτό το λόγο απαιτείται μία αποφασιστική αντιμετώπιση για την πρόληψη των επικίνδυνων αυτών ιδεολογιών και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επιπλέον, η διαμορφωθείσα κατάσταση από τις υψηλές μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, επιτάσσουν μία συνεχή εγρήγορση που θα χρησιμεύσει στην παρακολούθηση της ριζοσπαστικοποίησης και στην κατανόηση των διαδικασιών στρατολόγησης, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία.

Σκοπός της Δράσης στην οποία συμμετείχατε, είναι η προετοιμασία σας, ως στελεχών επαγγελματιών πρώτης γραμμής, στον εντοπισμό των ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης και στην ευαισθητοποίησή  σας σε διάφορους τομείς, και κυρίως στην εσωτερική ασφάλεια των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσέγγισή μας για την ασφάλεια, όταν βασίζεται στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών. Μόνο με τη διαρκή συνεργασία ανάμεσα στους διάφορους Φορείς και Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ, ως εξειδικευμένα Στελέχη πλέον, θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη ασφαλέστερη.

Η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να αναπτύξουμε σειρά από δράσεις, ώστε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποτρέπουν καταρχάς την δημιουργία τέτοιων φαινομένων, και ενδεχομένως την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πιθανή εμφάνιση τους στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που βίωσε η χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απέδειξε ότι είμαστε ικανοί ως Ελλάδα, ως Έλληνες, να μεταδώσουμε τις κοινές μας αξίες για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους, που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν μια απίστευτη δυστυχία.

Από την πλευρά μου, ως Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, πιστεύω ότι εργαστήκαμε όλοι μαζί με γνώμονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση το επίκεντρο των ενεργειών μας ήταν οι αξίες αυτές αλλά και η συμβολή μας στη διαδικασία ένταξης των ανθρώπων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

ΤΟ ΚΕ.ΜΕ.Α. ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργεί βάσει επιστημονικών προδιαγραφών, ώστε να πραγματοποιείται με επιτυχία η εφαρμογή των δράσεων αυτών. Στο ίδιο πλαίσιο, για την εναργέστερη προσέγγιση του φαινομένου αυτού, θεωρώ πως πρέπει να στοχεύσουμε στις εξής κατευθύνσεις:

  • στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο,
  • στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές
  • στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας
  • στη στήριξη της έρευνας για την παραγωγή συγκεκριμένων εργαλείων και αναλύσεων πολιτικής για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας της ριζοσπαστικοποίησης, αλλά και την επικέντρωση στη διάσταση της ασφάλεια

Σε ότι αφορά στους πρόσφυγες – μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τα ακόλουθα:

  • την αποτροπή θυματοποίησης των προσφύγων – μεταναστών, μέσω μιας συνεχούς και διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης κατά της ριζοσπαστικοποίησης και των διαδικασιών στρατολόγησης που εφαρμόζουν επικίνδυνες οργανώσεις και δίκτυα,
  • την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και των κοινών αξιών της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης και της διαπολιτισμικής κατανόησης, και
  • την προώθηση ανθεκτικών, ανοιχτών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, με δυνατότητα προσέγγισης των νέων ανθρώπων, για την ανάπτυξη ενός συνόλου εργαλείων αντίληψης και αντιμετώπισης της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης.

Τέλος, ολοκληρώνοντας, είμαι πεπεισμένος, ότι αυτή η εκπαιδευτική δράση στην οποία συμμετείχατε, θα βοηθήσει σε μία πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ώστε η χρήση ισχυρών μέτρων πρόληψης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την εξτρεμιστική βία και να συγκροτηθεί μια συνολική δυναμική συνεργασίας με σκοπό προληπτικές και αποτρεπτικές δράσεις, που αφορούν στα εν λόγω φαινόμενα.


Εύχομαι σε όλους σας καλή επιτυχία και καλή δύναμη.»