Δελτία Τύπου

Προαναχωρησιακό Κέντρο Φιλοξενίας Αμυγδαλέζας

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 21-09-2016 το Προαναχωρησιακό Κέντρο Φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδρά.

Στο κέντρο φιλοξενούνται οικογένειες που εντάσσονται στα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Ο ΔΟΜ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την επιστροφή τους και τις επαφές μεταξύ αρμοδίων φορέων των χωρών προέλευσης και των χωρών υποδοχής. Η απόφαση της επιστροφής είναι 100% εθελοντική και πραγματοποιείται μετά από αίτημα του πρόσφυγα/μετανάστη.

Οι εγκαταστάσεις δυναμικότητας 158 ατόμων ανακαινίστηκαν πρόσφατα με τη χορηγία του ΔΟΜ. Θα φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων/μεταναστών που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου και επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους. Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται και δεύτερος χώρος φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα δυναμικότητας 152 ατόμων και ο οποίος θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα προς χρήση.

Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση των χώρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παιδιατρείο, παιδότοπο, υπαίθριο χώρο με δέντρα, σκέπαστρο και παγκάκια, αίθουσα ψυχαγωγίας, ειδικό χώρο προσευχής και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο ( wi – fi ).

Άλλοι χώροι έχουν διαμορφωθεί για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων οικογενειών, όπως αποθήκη τροφίμων-αναλώσιμων και ενδυμάτων για μητέρες, παιδιά και βρέφη, χώροι πλυντηρίων/στεγνωτηρίων κ.α.

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος με την ευκαιρία της λειτουργίας της νέας δομής δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι μία ακόμη απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης, αλτρουισμού και ανιδιοτέλειας, καθώς ως Χώρα και ως Έλληνες, ως άνθρωποι που γνωρίζουμε από προσφυγιά, στεκόμαστε με σεβασμό και ανθρωπισμό απέναντι στις οικογένειες των προσφύγων και των ανήλικων, μικρών παιδιών τους.

Η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράβατος κανόνας για την Κυβέρνησή μας και σήμερα έχουμε μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

Θα μου επιτρέψετε κι εμένα με τη σειρά μου, να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, της φιλοξενίας στο νέο ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε εδώ στην Αμυγδαλέζα για οικογένειες προσφύγων – μεταναστών, που πρόκειται να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Κάθε χώρα – μέλος της Ευρώπης  μπορεί να συνδράμει στο όραμα της ενωμένης κοινωνικής Ευρώπης και η Ελλάδα πρωτοστατεί για ακόμα μία φορά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής που διακατέχει τους  Έλληνες.

Σας ευχαριστώ θερμά.»

Τέλος, ο Τζανέτος Φιλιππάκος με το πέρας της επίσκεψης τόνισε – στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης με τον Υπουργό κ. Τόσκα και τον επικεφαλής του Γραφείου ΔΟΜ κ. Εσδρά – μεταξύ άλλων:

«Καταρχήν θα πρέπει να πω ότι μαζί με τον κύριο Εσδρά υλοποιήσαμε μία σκέψη πολύ θετική του κυρίου Υπουργού. Τελικά ευοδώθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς, όλες τις υπηρεσίες και όσους συμμετείχαν στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο φιλοξενίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μερικές μέρες, θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος χώρος και θα φτάσει στην δυναμικότητα που είπε ο κύριος Υπουργός. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, δείχνει ότι σέβεται τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, δείχνει ανθρωπισμό, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό ας κρατήσουμε. Μπορούμε σαν Έλληνες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Σας ευχαριστώ πολύ.»