Κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου 2016 από τις Εκδόσεις ΑΝΤ.Ν.ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΕΕ το βιβλίο με τίτλο «ΠΟΙΝΙΚΑ» και με θεματική ενότητα « Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ: Δικαιοσύνη και Εκτελεστική Εξουσία», με τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς που εκφωνήθηκαν στο Νομικό Συνέδριο Μάνης. Την εκδοτική επιμέλεια ανέλαβε ο Λεωνίδας Κοτσάλης, ο Δημήτριος Ασπρογέρακας και ο Παρασκευάς Αδάμης.
Το Νομικό Συνέδριο Μάνης πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Ιουνίου 2015, υπό την αιγίδα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου.
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε την δεύτερη ημέρα το Σάββατο 27 Ιουνίου ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ. Ο κ. Φιλιππάκος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στις θεματικές του Συνεδρίου με θέσεις που ταυτίστηκαν οι συμμετέχοντες και που αποτέλεσαν τη βάση για περαιτέρω συζήτηση στις εργασίες που ακολούθησαν.
Παρατίθεται ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κου Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ.
Αξιότιμες κυρίες και Αξιότιμοι κύριοι, καλή μέρα σας
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο Νομικό Συνέδριο Μάνης, αντα- ποκρινόμενος στην τιμητική πρόσκληση της Ένωσης Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, συνδυάζοντας έτσι και την επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, για την οποία η νοσταλγία και η αγάπη μου είναι δεδομένες.
Θέλω να σας δηλώσω καταρχήν, ότι το έργο το οποίο επιτελείτε ως Εισαγγελείς και νομικοί, είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, απαραίτητο για να προχωρήσει μια ευνομούμενη πολιτεία στην υλοποίηση των στρατηγικών της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο , που αποσκοπούν πρωτίστως στον παράγοντα άνθρωπο.
Ο Ισοκράτης για να τονίσει τη σημασία της δικαιοσύνης είχε πει «να μην ζηλεύεις εκείνους που κερδίζουν από αδικίες, αλλά να τιμάς εκείνους που ζώντας με δικαιοσύνη, ζημιώθηκαν».
Η δικαιοσύνη έχει χαρακτηριστεί ως η μοναδική ανθρώπινη αξία που επιτρέπει την ομαλή συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.
Η δικαιοσύνη ορίζεται ως αγαθό που δεν στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά στον άλλον άνθρωπο. Κατά συνέπεια είναι η κρατίστη των αρετών, γιατί δεν ασκείται για ιδίον όφελος αλλά προς χάριν τρίτου.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «Η πιο μεγάλη και η πιο όμορφη φρόνηση είναι η κυβέρνηση της πολιτείας, δηλαδή η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, όμως, έχει την πηγή της μέσα στην ανιδιοτέλεια και στην ελευθερία της ψυχής, που πάντα βέβαια την ενεδρεύει η ανάγκη και η νομοτέλεια».
Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη δικαιοσύνης:
- Τη διανεμητική, που απονέμεται με βάση την αξία του ανθρώπου.
- Τη διορθωτική, που απονέμεται με βάση την αρχή ότι όλα τα άτομα είναι ίσα μεταξύ τους. Η άνιση μεταχείριση όμως των ίσων είναι εξίσου άδικη της ίσης μεταχείρισης των άνισων.
- Της αμοιβαιότητας, που οφείλεται στην ελεύθερη βούληση των μελών της κοινωνίας και είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί συντελεί στην ενότητά της.
Η Εκτελεστική εξουσία, καλούμενη και Διοικητική εξουσία,
είναι η δεύτερη κατά σειρά διακριτή λειτουργία της ενιαίας κρατικής εξουσίας, μετά τη Νομοθετική εξουσία και πριν τη Δικαστική εξουσία που εκδηλώνονται σε κάθε δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία, σύμφωνα με την διαίρεση των εξουσιών από τις πρώτες φιλοσοφικές σκέψεις του Αριστοτέλη, που αποτελούν και την βάση για το κυριότερο συγγραφικό έργο του Μοντεσκιέ, το «Πνεύμα των Νόμων».
Αντικείμενο της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με συνταγματικές θεωρίες, είναι η επίβλεψη της εκτέλεσης των νόμων, καθώς και η διευθέτηση των κρατικών υποθέσεων. Σύμφωνα με το είδος του πολιτεύματος κάθε χώρας, η εκτελεστική εξουσία ανατίθεται στον ανώτατο άρχοντα και στην Κυβέρνηση. Αυτοί που ασκούν την Εκτελεστική, ή Διοικητική εξουσία, ονομάζονται “Διοικητικά όργανα” ή απλά “Όργανα” (του Κράτους).
Το κράτος Δικαίου, στη θεμελιακή του διάσταση προϋποθέτει την ανεξαρτησία των τριών εξουσιών. Διαφορετικά, κάθε δικαιϊκή έννοια καταλύεται και ουσιαστικά ομιλούμε για μη δημοκρατικά
πολιτεύματα ή για αυθαιρεσία συγκεκαλυμμένη με δημοκρατικό μανδύα.
Στον αντίποδα, η απόλυτη ανεξαρτησία των εξουσιών συρρικνώνει, αν θέλετε, την ολότητα της άσκησης της εξουσίας σε μια δημοκρατία, διαταράσσοντας το ισοζύγιο στις σχέσεις Κράτους – Πολίτη.
Σοφά λοιπόν, ο Έλληνας νομοθέτης προέβλεψε τη συνταγματική «Διασταύρωση των Εξουσιών» στο μέτρο και την αναλογία που αυτή υπηρετεί το δίκαιο και τη δημοκρατία.
Οι ισορροπίες στην άσκηση των εξουσιών είναι ευαίσθητες. Το λειτούργημά σας, σας επιτρέπει να το αντιλαμβάνεστε αυτό καθημερινά.
Για παράδειγμα, εγώ ο ίδιος υπήρξα φορέας των εξουσιών αυτών ως Ανώτατος Αξιωματικός, Δημόσιος Κατήγορος και ως πολιτευτής.
Στη διελκυστίνδα, ειδικότερα μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, όσοι «τραβούν το σκοινί», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο μέσο υπάρχει ο Πολίτης. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω, ότι όλοι μας γνωρίζουμε πως μεγαλώνουμε και ζούμε σε ένα κόσμο που δεν είναι πάντοτε δίκαιος. Όμως, τώρα είναι η περίοδος που θα πρέπει να λάμψει το Κράτος Δικαίου και να πρυτανεύσει ο νόμος και η ανθρωπιά για όλους εμάς τους νεοέλληνες, ειδικότερα τώρα που τη χώρα μας, χτυπούν πρωτόγνωρα κύματα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας.
Τελειώνοντας, σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο τριήμερο συνέδριο σας και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας, δηλώνοντάς σας ότι έχετε την αμέριστη εκτίμησή μου, το σεβασμό μου, αλλά και την αγάπη μου.