Παρουσίες

Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016,  το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας απηύθυνε πρόσκληση στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ευκαιρία της έναρξης της Θερινής Ακαδημίας.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία παρουσιάστηκε η θεματολογία της Θερινής Ακαδημίας και έγινε αναφορά στις διαλέξεις, που θα πραγματοποιηθούν από πανεπιστημιακούς ερευνητές, αξιωματικούς υπηρεσιών επιβολής νόμου από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στελέχη της CEPOL, της EUROPOL, της FRONTEX και της INTERPOL.

Στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν εκτός από τον κ. Φιλιππάκο,  ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ . Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, κ. Τσάκωνας Παναγιώτης, ο Διευθυντής του ΚΕΜΕΑ, κ. Βασίλης Γκρίζης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, πολλοί άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι συμμετέχοντες της πρώτης σειράς της Θερινής Ακαδημίας.

Ο κ. Φιλιππάκος με την ευκαιρία αυτή απηύθυνε χαιρετισμό εν όψει της έναρξης της Θερινής Ακαδημίας για τον πολυσήμαντο ρόλο του ΚΕΜΕΑ και τις δράσεις του και έκανε αναφορά τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη γνώση των δικτύων με τα πληροφοριακά συστήματα που σε συνδυασμό με την άριστη κατάρτιση των εκπαιδευομένων, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Παρατίθεται η Ομιλία του κ. Φιλιππάκου στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας

Αξιότιμε κ. Διευθυντά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας

Στρατηγοί,

Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί,

Στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας,

Εκλεκτοί ομιλητές,

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Κυρίες και Κύριοι

Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα με την σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας  κ. Τσάκωνα Παναγιώτη, καθώς και τον Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας κ. Γκρίζη Βασίλη για την πρόσκληση στη σημερινή συνεδρία με την ευκαιρία της έναρξης της Θερινής Ακαδημίας Σπουδών Ασφαλείας.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α. προσφέρει σημαντικό έργο, καθώς ο ρόλος του είναι τόσο επιστημονικός όσο και ερευνητικός και μέσω της διεξαγωγής ερευνών και εκπόνησης μελετών για θέματα Ασφάλειας, αποτελεί  δεξαμενή σκέψης για τους Φορείς Ασφάλειας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Το ΚΕ.ΜΕ.Α. διακρίνεται για τις εξέχουσες συνεργασίες του, με ανθρώπους από πανεπιστημιακούς χώρους, από ερευνητικούς τομείς και από ανθρώπους άριστα καταρτισμένους σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε Διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίοι σκοπό έχουν να προσφέρουν στα εκπαιδευόμενα στελέχη τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας – και μάλιστα μέσα από καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας– πολύτιμες γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ασφαλείας κρίσιμων υποδομών.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η Χώρα μας και όχι μόνο, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ένα οξυμένο πρόβλημα στον τομέα της εισόδου και κατά συνέπεια της  διαχείρισης ενός πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων – μεταναστών που καταφθάνουν από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.  Οι τελευταίες εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, καταδεικνύουν την ανάγκη για συσπείρωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με τη λεγόμενη ‘’διαχείριση μεταναστευτικών ροών‘’, εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Η μαζική μετακίνηση πληθυσμών καλλιέργησε τον φόβο στις χώρες υποδοχής και τις χώρες μετακίνησης, καθώς η τρομοκρατία, κακώς κατά την άποψή μου,  συνδέθηκε με τις μεταναστευτικές ροές.

Η Ελλάδα με διαρκείς και μεγάλες  προσπάθειες, με λιγοστά μέσα, αλλά με ικανά Κυβερνητικά και Υπηρεσιακά στελέχη, λειτουργώντας με γνώμονα την ανθρωποκεντρική διάσταση και το αίσθημα Δικαίου, τηρώντας πιστά τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις, κατάφερε και συνεχίζει να διαχειρίζεται το φαινόμενο αυτό, αποτρέποντας τα χειρότερα που θα μπορούσαν να συμβούν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και της Ευρώπης γενικότερα.

Αναμφισβήτητα, η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί το πλέον απαραίτητο μέσο για την επίτευξη της επιτήρησης των συνόρων, γεγονός που θα έχει πολλαπλάσια οφέλη.

Θα ήθελα, παράλληλα, να τονίσω, λόγω  της προηγούμενης εμπειρίας μου ως Αξιωματικού στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της ενασχόλησής μου από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες  απαιτούν προσωπικό με άριστη κατάρτιση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη γνώση των δικτύων με τα πληροφοριακά συστήματα, η οποία τελικά με την απόκτηση και την ανάλογη εμπειρία, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα κάθε επιχειρησιακής ενέργειας και ορθής υλοποίησης των τιθεμένων, σε κάθε περίπτωση, επιχειρησιακών στόχων.

Η αναφορά του αγαπητού Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην περίπτωση της Ειδομένης, πράγματι είναι εύστοχη.

Δεν ήταν τίποτα τυχαίο. Προηγήθηκε άριστος σχεδιασμός από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κάλυπτε  όλες τις ανάγκες  και εκπονήθηκε σχέδιο δράσης σε υπηρεσιακό και επιχειρησιακό επίπεδο με ανθρωποκεντρική διάσταση, γι’ αυτό και είχαμε αυτά τα θετικά και συγχρόνως θεαματικά αποτελέσματα.

Ο συνδυασμός της σκληρής δουλειάς, της βούλησης, της αποφασιστικότητας, της γνώσης και της εμπειρίας  απέδωσαν καρπούς. Σήμερα η Ειδομένη αποτελεί για όλο τον κόσμο σημείο αναφοράς.

Πολλοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναφέρουν ότι η επιχείρηση στην Ειδομένη  πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις Αστυνομικές Ακαδημίες του κόσμου.

Η αναφορά και τα άκρως θετικά σχόλια στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό για την επιτυχημένη επιχείρηση της Ειδομένης, είναι τιμή για την Πατρίδα μας, για την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που συνδυάζουν τη θεωρητική ανάλυση με την πρακτική εφαρμογή, αναδεικνύουν το ΚΕ.ΜΕ.Α. σε σημείο αναφοράς, συμβάλλοντας στην περαιτέρω εξειδίκευση των εκπαιδευομένων στελεχών και εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Φορέων και Οργανισμών.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις επόμενες δράσεις που προγραμματίζετε και ευελπιστώ οι δραστηριότητες του ΚΕ.ΜΕ.Α. να συνεχιστούν με την ίδια επιτυχία και στο μέλλον.»