Παρουσίες

Την διπλή επέτειο της 6ης Ιουλίου 1850 (ημερομηνία Ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα) και της 9ης Ιουλίου 1860 (ημερομηνία εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα),το Σάββατο 9 Ιουλίου, γιόρτασε η Ελαφόνησος

Στο πλαίσιο του εορτασμού της διττής αυτής επετείου εθνικής και θρησκευτικής σημασίας για τους Ελαφονησιώτες, πραγματοποιήθηκαν στο νησί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τις μέρες που πέρασαν.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, με την τέλεση της αρχιερατικής θείας λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ. Ευστάθιου και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπος Λιάρος,  η Αντιπεριφερειάρχης  Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, οι Βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παραστεί στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις της Ελαφονήσου, έστειλε όμως τις θερμότερες ευχές του και την αγάπη του στους συμπατριώτες του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσω να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, όμως η σκέψη μου και η καρδιά μου βρίσκεται μαζί σας, στα ιερά αυτά μέρη της Λακωνίας μας που τιμούν την ένδοξη Ιστορία μας.

Η Ελαφόνησος αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα μαγευτικά στολίδια της Πελοποννήσου  που συνδυάζει  αρμονικά την ομορφιά της φύσης και τη ζεστασιά των κατοίκων,  και οι άνθρωποί της είναι απλοί, φιλόξενοι και αγνοί. Άλλωστε, η Ελαφόνησος αποτελεί σημείο αναφοράς και προορισμού για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ένας τόπος που κρύβει μια σπουδαία Ιστορία, όπως η Ελαφόνησος, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάσει την Ένωσή του με την Μητέρα Ελλάδα. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου ενώνονται η αυθεντικότητα και η ιστορική κληρονομιά σε έναν τόπο, όπως είναι η Ελαφόνησος. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, η θρησκευτική ευλάβεια, η πίστη και η δύναμη που αντλείται από τους ιερούς ναούς αποτελούν ασπίδες για τους κατοίκους της Ελαφονήσου.

Το μεγαλείο αυτού του μικρού τόπου γιορτάζουμε με την επέτειο της απελευθέρωσης από τους Άγγλους και την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα στις 6 Ιουλίου 1850. Η Ελαφόνησος ήταν το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που απελευθερώθηκε από τους Άγγλους. Παράλληλα ο εορτασμός είναι διττός. Ο τόπος έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες, όπως μαρτυρά η αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος, του πολιούχου και προστάτη του νησιού, στις 9 Ιουλίου 1858, την οποία επίσης τιμούμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των Μανιατών στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου. Ο Τζανετάκης Γρηγοράκης, της ονομαστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, αγωνιστών του 1821, ίδρυσε τον νεότερο οικισμό της Ελαφονήσου με την εγκατάσταση οικογενειών από τη Μάνη, τα Κύθηρα και τα γύρω χωριά των Βατίκων.

Η διπλή αυτή επέτειος, πολιτικής και θρησκευτικής σημασίας, συνδέει τη μοίρα αυτού του τόπου με το ελληνικό έθνος. Η Ελαφόνησος, ελεύθερη πλέον, από το 1850 πορεύεται ιστορικά από αυτό το νότιο άκρο της Πελοποννήσου με την ελεύθερη Ελλάδα.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, θα ήθελα από καρδιάς να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου εν όψει των επίσημων επετειακών εκδηλώσεων στο νησί της Ελαφονήσου μας και να σας ευχηθώ να διατηρείτε αναλλοίωτη την εσωτερική  δύναμη που σας χαρακτηρίζει, όπως ακριβώς πράττετε όλα αυτά τα χρόνια και τιμάτε τα ιερά αυτά χώματα.

Σας ευχαριστώ θερμά

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Πάντα κοντά σας, Πάντα δικός σας

Τζανέτος Φιλιππάκος»