Παρουσίες

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέσω της εναέριας επιτήρησης, μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση και του Προέδρου της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ), κ Χρήστου Μάλαμα.

Η συμφωνία ενδέχεται να εφαρμοστεί και κατά την χειμερινή περίοδο, ενώ είναι υπό επεξεργασία η επέκτασή της στην έρευνα και διάσωση.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Θεωρώ ότι η σημερινή συμφωνία, είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους ελέγχους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά έχει και μία ιδιαίτερη εθνική σημασία, σε σχέση με τα στίγματα που υπάρχουν κυρίως στο Αιγαίο. Για αυτό πιστεύω ότι μπορεί να επεκταθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να γίνουν αποστολές, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά, με ιατρικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να διαθέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τις αερολέσχες».

Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε τα εξής «Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η έρευνα και η διάσωση. Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της Γενικής Αεροπορίας, τα οποία θα πετούν πάνω από δασικές περιοχές, εάν χρειαστεί, θα μπορούν να συνδράμουν και στην έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα, όπως επίσης θα μπορούν να συνδράμουν και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Έχουμε σκοπό, να συντονίσουμε με την Ομοσπονδία τέτοιου είδους δράσεις που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και το δικό μας έργο, αλλά κυρίως θα ενισχύσουν την προσφορά της Γενικής Αεροπορίας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η εξοικονόμηση που θα έχουμε φέτος με τις πτήσεις της Γενικής Αεροπορίας και των αερολεσχών θα είναι σημαντική, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό από όλα θα είναι ότι φέτος, ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία, θα έχουμε την δυνατότητα πρόληψης και ενημέρωσης για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Ο κ. Φιλιππάκος μετά το πέρας της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: « Η σημερινή ημέρα της Υπογραφής  Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, ανήκει στις πρωτοποριακές και ιστορικές κοινωνικές δράσεις και σηματοδοτεί τις καινοτομίες και τις προληπτικές ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας μας.

Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία, δείχνοντας καθημερινά το κοινωνικό της πρόσωπο και θέτοντας τον εαυτό της στην ασφάλεια της Πατρίδας μας και την προστασία της φυσικής ομορφιάς της, αναπτύσσει έντονα το αίσθημα της συνεργασίας και της συνεισφοράς, με την ανώτατη Αεραθλητική Αρχή της Χώρας μας, την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.

Και φυσικά όλα αυτά τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κυρίου Πάνου Καμμένου, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, ως προς τα αισθήματα φιλοπατρίας και εθνικής συνείδησης που προβάλλει, τα οποία και αναδεικνύονται στην πράξη.

Οι καλοκαιρινοί μήνες συγκαταλέγονται στους μήνες υψηλού κινδύνου των δασικών πυρκαγιών και ο ρόλος της αεροπυρόσβεσης και των συναφών δράσεων αποτελούν  αναγκαιότητα και προτεραιότητα,  απέναντι στους κινδύνους και τις απειλές της εξάπλωσης των πύρινων εστιών.

Η σημερινή ημέρα είναι η αρχή της υλοποίησης μιας σειράς από μέτρα και προληπτικές δράσεις, με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των περιουσιών των πολιτών, που κινδυνεύουν από τους πύρινους εφιάλτες.

Μόνο υπερηφάνεια μπορεί να αισθάνεται κάποιος σήμερα από την Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές για το κοινωνικό μήνυμα που περνάνε  και το αίσθημα φιλοπατρίας που μεταδίδουν.

Εύχομαι τέτοιες πρωτοποριακές δράσεις συνεργασίας να συνεχιστούν και στο μέλλον, διότι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η Πατρίδα μας από τυχόν εσωτερικές περιβαλλοντικές απειλές και προστατεύονται κατ΄ επέκταση ανθρώπινες ζωές».