Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις έναρξης του νέου θεσμού «Ημέρες Περικλέους», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, προς τιμήν του Αρχαίου Έλληνα ρήτορα, πολιτικού και στρατηγού, του Περικλή.
Τα εγκαίνια του θεσμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα (23-06-2016) στο Αμφιθέατρο “Μ. Θεοδωράκης” του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού.
Οι «Ημέρες Περικλέους» είναι ένας νέος θεσμός, μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, προς τιμήν του Περικλή, η οποία στοχεύει στην καθιέρωση ενός σύγχρονου προτύπου διεπιστημονικής σκέψης και συζήτησης γύρω από τον ρόλο και τη σημασία της περιόδου εκείνης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, που είναι γνωστή ως ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή». Ο Περικλής, σύμβολο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κατέχει παγκοσμίως και διαχρονικά μοναδική θέση στο ιστορικό γίγνεσθαι, εφόσον το όνομά του ταυτίζεται με την εποχή της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου.
Ο κ. Φιλιππάκος δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η ∆ηµοκρατία ξεκίνησε την ιστορική της πορεία ως πείραµα. Ο Περικλής δεν είχε πρότυπα να ακολουθήσει και να εφαρμόσει. Κι αυτή, άλλωστε, ήταν η μεγάλη καινοτομία και συνάμα δύναµη της ∆ηµοκρατίας, η ανάδυσή της ως κοινωνικού οράματος.
Νομίζω ότι την απάντηση δίνει ένα από τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα του «Επιταφίου Λόγου του Περικλέους» του θεμελιωτή της επιστήμης της Ιστορίας, Θουκυδίδη. Λέει το συγκεκριμένο απόσπασμα: «ὄνομα μὲν διὰ τὸ μὴ ἐς ὀλίγους ἀλλ’ ἐς πλείονας οἰκεῖν δημοκρατία κέκληται.». Δηλαδή: «Και καλείται το πολίτευμά μας Δημοκρατία, γιατί η Κυβέρνηση της πόλης δεν βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, βρίσκεται στα χέρια των πολλών»
Ο διαπρεπέστερος πολιτικός άνδρας της αρχαιότητας έκανε όμως πολλά περισσότερα από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, καθώς στην εποχή του έλαβε χώρα η μεγαλύτερη ακμή της Αθήνας, όταν αποθεώθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα και οι επιστήμες αφήνοντας κληρονομιά στην ανθρωπότητα την κλασική τελειότητα του 5ου π.Χ. αιώνα, που θα έπαιρνε τελικά το όνομα του πρώτου αυτού αθηναίου πολίτη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το επίτευγμα του Περικλή δεν είναι μόνο επιτομή της κλασικής Αθήνας, είναι παρακαταθήκη όλου του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου, είναι το προγραμματικό κείμενο ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού. Το έργο του Περικλή δεν αφορά μόνο τους ιστορικούς και τους φιλολόγους, αλλά όλους τους ανθρώπους, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το νου και το πνεύμα τους. Η Ευρώπη, η Ελλάδα, όλος ο Δυτικός κόσμος, οφείλει την ύπαρξη της Δημοκρατίας στον Περικλή.
Κι εμείς ως κληρονόμοι του, οφείλουμε πολύ περισσότερο να παραδειγματιστούμε και να αποδείξουμε την ανωτερότητα που διαθέτουν οι Έλληνες στον πνευματικό, αλλά και κοινωνικό και πολιτικό τομέα, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ηθικά αξιώματα και τις αρετές που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας.»