Δελτία Τύπου

Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια Επαναπατρισμού και Αναχωρήσεων του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, Rhodia Maas

Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου με την Γενική Διευθύντρια Επαναπατρισμού και Αναχωρήσεων του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, Rhodia Maas

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επίσκεψης του κ. Φιλιππάκου στη Χάγη μεταξύ 18 και 20 Μαΐου ,στο πλαίσιο διμερών επαφών της τρέχουσας Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, συναντήθηκε χθες Τετάρτη (08-06-2016) με την Γενική Διευθύντρια Επαναπατρισμού και Αναχωρήσεων του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, Rhodia Maas και με τον επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαικών Υποθέσεων και Προγραμμάτων της ίδιας Υπηρεσίας, Marco van Genderen , στο πλαίσιο συναντήσεων της τρέχουσας Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επίσκεψης του κ. Φιλιππάκου στη Χάγη μεταξύ 18 και 20 Μαΐου (Σχετ. το από 23-05-2016 Δελτίο Τύπου).

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ ειδικότερα οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στον τρόπο ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα των εθελούσιων και αναγκαστικών επιστροφών και παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης των προγραμμάτων ERIN/EURINT.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές τόνισαν την αναγκαιότητα συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις ΜΚΟ, για την διευκόλυνση των εθελουσίων επιστροφών.

Οι Ολλανδοί Αξιωματούχοι αναγνώρισαν την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και περαιτέρω στήριξης προς την Ελλάδα σε θέματα επιστροφών και ασύλου, τόσο σε διμερές κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε φιλικό κλίμα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για στενή συνεργασία και υποστήριξη, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου και παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία εξεύρεσης κοινών λύσεων, για τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Ταξίαρχος Παναγιώτης Μαρκετάκης.