Δελτία Τύπου

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Robert de Groot

photo_filippakos-768x513

Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Robert de Groot


Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη (02-06-2016) με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Robert de Groot και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή για θέματα Διεθνούς Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Jan Willem Beaujean, στο πλαίσιο συναντήσεων της τρέχουσας Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης η Προϊστάμενη του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιος Αλεξόπουλος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ ειδικότερα οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τα συμφωνηθέντα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 και στον τρόπο της απρόσκοπτης υλοποίησης της Συμφωνίας, εκ μέρους των δύο πλευρών.

Επιπλέον, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, όσον αφορά στην εσωτερική μετεγκατάσταση (relocation).

Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί Αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στο έργο που επιτελεί στην Ελλάδα, αναφορικά με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου υπηκόων τρίτων χωρών.

Οι κ.κ. de Groot και Beaujean εξέφρασαν την ικανοποίηση τους στον κ. Φιλιππάκο, τόσο για την πρόσφατη επιτυχή επιχείρηση μετακίνησης προσφύγων-μεταναστών από την Ειδομένη εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και για τη συνολικότερη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε φιλικό κλίμα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για στενή συνεργασία και υποστήριξη, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου και παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.