Δελτία Τύπου

Επίσκεψη στην Ειδομένη

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε χθες την Ειδομένη, συνοδεύοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Τόσκα και παρακολούθησαν την τελική φάση της επιχείρησης μετακίνησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού προς εγκατάσταση σε οργανωμένες δομές 

Τους συνόδευαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και ομάδα επιτελών

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε χθες (26-05-2016) την Ειδομένη, συνοδεύοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, όπου παρακολούθησαν την τελική φάση της επιχείρησης μετακίνησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού προς εγκατάσταση σε οργανωμένες δομές.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα συνόδευαν ακόμη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και ομάδα επιτελών.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, εφάρμοσαν ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ειδομένης και υπήρξε ένα εντυπωσιακά θετικό αποτέλεσμα. Η Ελληνική Αστυνομία καθώς και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στην δύσκολη και λεπτή αυτή αποστολή της μετακίνησης του πληθυσμού στην Ειδομένη και μάλιστα με ανθρώπινη ευαισθησία, επιτυγχάνοντας την ανταπόκριση και συνεργασία των προσφύγων-μεταναστών.

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η σωστή ενημέρωση των προσφύγων υπήρξαν το «κλειδί» για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας εξήρε τη συνεισφορά του κ. Φιλιππάκου στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης στην Ειδομένη δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πέρα από τα γενικά, οφείλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Υπουργούς, οι οποίοι όλοι μαζί συνεργαστήκαμε για αυτήν την προσπάθεια, τους άμεσους συνεργάτες μου, τον κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, τους απλούς Αστυνομικούς, τον κ. Ταφύλλη, τον συντονιστή της επιχείρησης, όλους αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν νύχτα και μέρα για να διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες του ανθρωπισμού, αλλά και της αποτελεσματικότητας.

Πιστέψτε με, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό. Όλες αυτές οι επιτυχημένες προσπάθειες είναι αποτέλεσμα της γενικότερης Κυβερνητικής Πολιτικής, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.»

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος δήλωσε μεταξύ άλλων, σε σχέση με την επιχείρηση μετακίνησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, τα εξής:

«Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, εφάρμοσαν ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ειδομένης και είχαμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικότερα στις Αστυνομικές Δυνάμεις, στα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ανταποκρίθηκαν στην δύσκολη και λεπτή αυτή αποστολή «εκκένωσης» της Ειδομένης και μάλιστα με ανθρώπινη ευαισθησία, επιτυγχάνοντας την ανταπόκριση και συνεργασία των προσφύγων και μεταναστών.

Προτεραιότητα δόθηκε στις ευάλωτες ομάδες και ειδικά στις οικογένειες με μικρά παιδιά, ώστε να μεταφερθούν σε οργανωμένες Δομές Φιλοξενίας, απ’ όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχημένη υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ειδομένης είναι συνέργεια πολλών παραγόντων, ειδικότερα όλων εκείνων των Φορέων και Υπηρεσιών, που συνεργάστηκαν άψογα με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας,  το Ανώτερο Συντονιστικό όργανο για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εκείνες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεργάστηκαν με το Ελληνικό Κράτος.

 Η σωστή ενημέρωση των προσφύγων και το ανθρώπινο πρόσωπο των Αστυνομικών Δυνάμεων που ενήργησαν, καθώς και η απαρέγκλιτη τήρηση του Σχεδίου  Επιχείρησης σε όλες τις φάσεις, ήταν το «κλειδί» για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης, το αποτέλεσμα της οποίας τιμά την Ελλάδα και ειδικότερα την Ελληνική Κυβέρνηση».