Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος παρέστη στη Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 13η συνεχή χρονιά με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
Η Συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού», υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο κα. Αλεξάνδρα Καπελετζή
Στόχος της Συνέντευξης ήταν να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε χθες (26-05-2016) στο Ζάππειο Μέγαρο στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 13η συνεχή χρονιά με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
Κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβυς της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Jorn Eugene Gjelstad, ο Πρέσβυς της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jan Bondy, ο Πρέσβυς του Μεξικό στην Ελλάδα κ. Tarcisio Navarrete Montes De Oca, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, το Ειδικό Στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των Εξαφανίσεων Ανηλίκων και εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών στην Interpol κ. Alain Remue, η Προϊστάμενη του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Υποναύαρχος Παρασκευάς Παναγιώτης.
Επιπλέον, πλήθος εκπρόσωπων φορέων και επιχειρήσεων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ο κ. Φιλιππάκος μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, στην οποία καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του.
Η ζωή είναι μια ατελείωτη διαδρομή. Και ο καθένας από μας αποτελεί ένα κομμάτι απ’ το δρόμο της. Οφείλουμε να στρώνουμε όμορφα αυτόν τον δρόμο, για να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και να γεμίζει αισιοδοξία τις καρδιές όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Και δεν χωράει καμία αμφιβολία, ότι μιλώντας για μέλλον, εννοούμε τα παιδιά όλου του κόσμου. Εννοούμε τις αγνές αυτές και αθώες ψυχές που μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για να συνεχίζουμε ακάθεκτοι να αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες και να μην υποχωρούμε, να μην λυγίζουμε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Το μέλλον δεν είναι μόνο αυτό που καλούμαστε να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί, το μέλλον είναι τα παιδιά μας.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προοπτικές για την ασφάλειά τους. Ενωμένοι όλοι οι λαοί, κάθε εθνικότητας να επιχειρούν για έναν και μοναδικό σκοπό, την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και την επαγρύπνηση όλων των ανθρώπων γύρω από το φλέγον ζήτημα της αρπαγής, της εξαφάνισης και της εκμετάλλευσης των ανηλίκων παιδιών.
Και σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε να εξάρω το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας και όλα τα Τμήματα Ασφάλειας του Σώματος, που μέσα από τη σκληρή δουλειά και την εκτενή και μεθοδευμένη δράση τους ανά την επικράτεια συμβάλουν στην επίλυση πολλών υποθέσεων εξαφανισμένων παιδιών. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, έχει μειωθεί σημαντικά κατά το τρέχον έτος ο αριθμός των εξαφανισθέντων ανηλίκων παιδιών συγκριτικά με το έτος 2015. Και συνεχίζουμε όλοι οι Φορείς με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, ώστε να μηδενιστούν τα φαινόμενα αυτά.
Μαζί και συντονισμένα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους!
Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη στον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» τον κύριο Γιαννόπουλο για το τεράστιο έργο που επιτελεί, καθώς και σε όλα τα μέλη του Εθελοντικού αυτού Οργανισμού, όπως και σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας για την πάταξη του φαινομένου της εξαφάνισης ανηλίκων παιδιών.»
Επιπλέον, όλοι οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς, αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης κινητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2015 έως και 30/04/2016 στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το 2015 διαχειρίστηκαν 296 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 270 παιδιά, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016 διαχειρίστηκαν 97 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 74 παιδιά.
Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Το 54% των καταγγελιών εξαφάνισης στις Γραμμές 116000 αφορούν σε φυγές εφήβων, και το 29% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, 383 περιστατικά τη ημέρα. Στο Βέλγιο ο μη κυβερνητικός Οργανισμός Child Focus λαμβάνει καθημερινά 4 νέες δηλώσεις εξαφάνισης.
Παράλληλα, οι μικροί προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν σπόρους του λουλουδιού «Μη με λησμονείτε», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά και να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.
Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου βρίσκονταν παρατεταγμένα το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, κυνοφιλικές ομάδες και τα πιστοποιημένα σκυλιά έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που τίθενται στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.
Ταυτόχρονα, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις ανηλίκων και την πρόληψη περιστατικών εξαφάνισης, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Χαλκίδα, στην Κόρινθο, στην Πάτρα. Επαγγελματίες και εθελοντές του οργανισμού επισκέφτηκαν σχολεία και κεντρικά σημεία διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, καρφίτσες με το λουλούδι «Μη με λησμονείτε», καθώς και βραχιολάκια σε μικρούς και μεγάλους.