Έντυπες, Συνεντεύξεις

Δήλωση στη Γαλλική Εφημερίδα “LE FIGARO”

lefigaro_250516-1.jpg

Μετάφραση άρθρου:

Η φήμη της εκκένωσης του κέντρου της πόλης της Ειδομένης, η οποία λειτουργούσε ως ζώνη ανάσχεσης (ville tampon), διαδιδόταν για 48 ώρες. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ειδικά αφού τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν έντονες εικασίες σχετικά με ένα πιθανό άνοιγμα των συνόρων, τα οποία παρέμεναν κλειστά από τις αρχές Μαρτίου, αλλά καμία από αυτές δεν επαληθεύτηκε. Ορισμένοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στην άκρη των σιδηροτροχιών που συνδέουν την Ελλάδα με τα Σκόπια, πήραν τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους και κρύφτηκαν μέσα στο δάσος στα περίχωρα. Άλλοι προτίμησαν να μείνουν στην περιοχή. Την Τρίτη, όμως, από τις 7 το πρωί, όταν περίπου 700 αστυνομικοί περικύκλωσαν τον χώρο κατασκήνωσης, για να ζητήσουν από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε σε κέντρα υποδοχής, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να υπακούσουν. Η αστυνομία είχε μεριμνήσει για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου ενός ελικοπτέρου, και της αποπομπής των δημοσιογράφων, επιτρέποντας μόνο στην εθνική τηλεόραση να τραβήξει πλάνα αυτής της επιχείρησης. Ο χώρος χωρίστηκε σε τετράγωνα και η επιχείρηση ετέθη σε λειτουργία εντός ενός κλίματος βαριάς σιωπής, με ομαλό και αργό τρόπο. Ως εκ τούτου, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν σε λεωφορεία με κατεύθυνση τα Διαβατά, ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης και έξι άλλα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Το ίδιο τελετουργικό θα επαναληφθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Συνολικά 8400 άτομα βρίσκονταν συνωστιζόμενα εκεί για δύο μήνες, υπό ανθυγιεινές συνθήκες, σε σκηνές. Η υγιεινή εκεί ήταν η πιο επισφαλής – ειδικά όταν έβρεχε – και τα παιδιά πλένονταν με λίγο νερό και τρέφονταν με ελάχιστο φαγητό. Σε αυτήν την τραγική ανθρώπινη κατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται να προστεθούν σοβαρές κατηγορίες όχι μόνο παιδικής πορνείας, αλλά και διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες οδήγησαν την ελληνική δικαιοσύνη να διεξάγει έρευνα στην Ειδομένη, καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση, έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να καταγράψει καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους, εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας, η οποία κυρίως προβλέπει ότι κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος από τις 20 Μαρτίου θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, αν δεν ζητήσει άσυλο.

Σύμφωνα, όμως, με τον Τζαννέτο Φιλιππάκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. «Για να αποφύγουν την επαναπροώθηση στην Τουρκία, όλοι οι μετανάστες πατώντας σε ελληνικό έδαφος αμέσως κάνουν αίτηση για άσυλο, ωστόσο η ΕΕ δεν έχει αποστείλει αρκετό προσωπικό προκειμένου να τις εξετάσει όλες», εξηγεί. «Θα πρέπει να προσθέσουμε όμως ότι η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον από την ΕΕ ως ασφαλής χώρα για την επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων. Η Ελλάδα λοιπόν για άλλη μια φορά, βρίσκεται στην μέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και οφείλει να φέρει το βάρος της μη εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», είπε. Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας που αφορά την μετεγκατάσταση, αυτήν την διαδικασία που επιτρέπει στους πρόσφυγες να γίνουν δεκτοί σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επίσης υπό αμφισβήτηση.

Σήμερα, 54.124 μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οι κοινωνικοί φορείς φοβούνται ότι τα κέντρα υποδοχής γρήγορα θα κατακλυστούν και δεν επιλύουν το πρόβλημα. Ειδικά δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι το κοινοβούλιό του θα εμποδίσει την νομοθετική διαδικασία που προβλέπεται από την συμφωνία όσον αφορά τους μετανάστες, αν δεν χορηγηθεί στην Τουρκία απαλλαγή από την θεώρηση εισόδου (visa) από τώρα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Οι αφίξεις, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά, θα μπορούσαν επομένως να αυξηθούν.