O Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Τζανέτος Φιλιππάκος μετέβη στη Χάγη σε συνάντηση εργασίας με τις Ολλανδικές Αρχές στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος μετέβη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, σε συνάντηση εργασίας στη Χάγη, μεταξύ 18 και 20 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της τρέχουσας Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Η επίσκεψη συνδιοργανώθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και τις αντίστοιχες Αρχές του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στην ανάπτυξη: ενός κοινού συστήματος ασύλου/μετανάστευσης, μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ένταξης νομίμων μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και της λειτουργίας προαναχωρησιακών κέντρων και δομών φιλοξενίας, ανοικτού και κλειστού τύπου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Ταξίαρχος Παναγιώτης Μαρκετάκης και εκ μέρους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Βοηθός Προϊσταμένης Επιτελείου, Ταξίαρχος Γεώργιος Τηλελής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών, Ταξίαρχος Αναστάσιος Μανιάτης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης, Ταξίαρχος Δημήτριος Κορμπάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής, Αστυνομικός Διευθυντής Αριστείδης Μούρτος.
Την πρώτη ημέρα των συναντήσεων (18-05), τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Φιλιππάκο, υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, κ. Siebe Rietstra, συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια της Προαναχωρησιακής Υπηρεσίας και Θεμάτων Επαναπατρισμού κα. Rhodia Maas.
Αναλυτικότερα, οι εξειδικευμένοι Ολλανδοί εισηγητές των παρουσιάσεων αναφέρθηκαν στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της Ολλανδίας σε ζητήματα επιστροφών/ασύλου, στα τρέχοντα έργα του Εθνικού Προγράμματος AMIF (Asylum, Migration and Integration Fund), που αφορούν στην λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων ανοικτού και κλειστού τύπου και στον τρόπο πιστοποίησης των ΜΚΟ.
Επιπλέον έγινε εκτενής αναφορά στις εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές καθώς και στα προγράμματα ERIN/EURINT και τέλος τις επόμενες δύο ημέρες (19/20-05), πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε προαναχωρησιακά κέντρα ανοικτού και κλειστού τύπου (για παράτυπους μετανάστες) και σε ανοικτές δομές (για αιτούντες άσυλο).
Η διήμερη συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ανταλλαγή απόψεων και το επίπεδο εμβάθυνσης στη θεματολογία των παρουσιάσεων.
Οι ολλανδικές Αρχές επέδειξαν ιδιαίτερα θετική διάθεση και αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης περαιτέρω αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα σε θέματα επιστροφών και ασύλου, τόσο σε διμερές κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερο θερμό και ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση επιθυμίας εκ μέρους των Ολλανδών Αξιωματούχων να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα και την πρωτοβουλία να παράσχουν υποστήριξη σε έμψυχο δυναμικό και μέσα σε θέματα επιστροφών και ασύλου.