Παρουσίες

Τριήμερη Επίσκεψη στην Βόρεια Ελλάδα

Τριήμερη επίσκεψη (06/05 – 09/05/2016) του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Τζανέτου Φιλιππάκου στη Βόρεια Ελλάδα

 Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Φιλιππάκος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκαν την Ειδομένη

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Τζανέτος Φιλιππάκος  βρέθηκε από το πρωί της Παρασκευής 6/5 ως τη Δευτέρα 9/5 σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Χαλκιδική) για να εκτιμήσει την έως τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση και να προβεί στο σχεδιασμό των αποφασισθέντων Κυβερνητικών δράσεων για την σταδιακή αποσυμφόρηση της περιοχής.

Την Κυριακή 8 Μαΐου ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, υποδέχτηκε στην Ειδομένη τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ΜΚΟ και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας συντόνισαν από κοινού τις ενέργειες και έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης.

Η παρουσία του Γιάννη Μουζάλα και του Τζανέτου Φιλιππάκου στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης ήταν συνεχής, καθώς στόχος τους ήταν να συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες – μετανάστες, προκειμένου να τους εξηγήσουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο αυτό, λόγω των δύσκολων  και άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν και ότι θα πρέπει να μετακινηθούν στις προσωρινές δομές φιλοξενίες.

Χαρακτηριστικές και γεμάτες συναίσθημα ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησαν οι Κυβερνητικοί παράγοντες. Ειδικότερα, ο κ. Φιλιππάκος είπε στους πρόσφυγες: «Βοηθήστε μας, για να σας βοηθήσουμε. Σκεφτείτε τα παιδιά σας. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Πρέπει όμως κι εσείς να δείξετε κατανόηση για την Ελλάδα που σας φιλοξενεί. Πρέπει να μεταβείτε στις προσωρινές δομές φιλοξενίας. Εκεί μόνο θα τρέξουν οι διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου και εσωτερικής μετεγκατάστασης σε Χώρες της Ευρώπης». 

Η παρουσία των δύο Κυβερνητικών Στελεχών την Κυριακή στην Ειδομένη κράτησε πολλές ώρες, καθώς μετέβαιναν από σκηνή σε σκηνή, για να συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες – μετανάστες. Εξίσου σημαντική είναι και η προσπάθεια των Υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας και ΜΚΟ που μοιράζουν φυλλάδια στα αραβικά και στα περσικά και επαναλαμβάνουν τα εξής επιχειρήματα: «Τα σύνορα δεν θα ξανανοίξουν σύντομα. Η Ειδομένη θα μείνει κλειστή. Μεταβείτε στις προσωρινές δομές φιλοξενίας. Είναι για το καλό σας. Εκεί θα βρείτε φαγητό, νερό, ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη και εκεί μόνο μπορείτε να αιτηθείτε άσυλο».