Δελτία Τύπου

Επίσκεψη στο Λιμάνι του Πειραιά

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής,  επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το  λιμάνι του Πειραιά   με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής κ. Βασίλη Παπαδόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υπεύθυνο για τον επιτελικό συντονισμό του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. κ. Γιάννη Ταφύλλη.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών  για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν και η κατανόηση από αυτούς, της ανάγκης μετακίνησής τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Η Κυβερνητική αντιπροσωπεία παρέμεινε πέντε (5) περίπου ώρες στο χώρο και επισκέφτηκε όλες τις πύλες του Λιμανιού του Πειραιά και ενημέρωσε με τον πιο διεξοδικό και λεπτομερή τρόπο τους πρόσφυγες και μετανάστες για την άμεση μετακίνησή τους .

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχαν πούλμαν σταθμευμένα κατά μήκος όλων των πυλών του Λιμανιού για την άμεση και εκούσια μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών.

Με σταθερό σχέδιο, αλλά και δημοκρατική ευαισθησία,  άμεση επιδίωξη σε πρώτη φάση είναι  να εκκενωθεί η Πύλη Ε3 και να αποδοθεί στον Ο.Λ.Π. και όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπου εκεί και μόνον εκεί, θα μπορούν πραγματικά να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Σε γενικές γραμμές  ο διάλογος και η ενημέρωση στις εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών που συμμετείχαν, έληξε ομαλά.

Η προσπάθεια της συνεχούς ενημέρωσης των παραμενόντων στο λιμάνι, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων κέντρων φιλοξενίας, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον η μετακίνησή τους και ότι σε κάθε περίπτωση, με θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις Πύλες του Λιμανιού του Πειραιά.