Παρουσίες

Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών “Εθνική Αναδημιουργία” – Θέμα: «Προσφυγική Κρίση και Τρομοκρατία: Αίτια, Συνέπειες και Δράσεις»

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου από το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών “Εθνική Αναδημιουργία”  με θέμα: «Προσφυγική Κρίση και Τρομοκρατία: Αίτια, Συνέπειες και Δράσεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Στους βασικούς ομιλητές ήταν ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος με θέμα της ομιλίας  του «Προσφυγική Κρίση – Μεταναστευτικές Ροές».

Άλλοι βασικοί ομιλητές ήταν ο Δημοσιογράφος  και Συγγραφέας, Σταύρος  Λυγερός με θέμα  “Η Ισλαμική  Τρομοκρατία και η Εισβολή των Αμάχων”,  η  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιά, Μαρία Μπόση, με θέμα “Η Εξελικτική Πορεία της Διεθνούς Τρομοκρατίας και το Νέο Περιβάλλον Ασφάλειας” και ο   Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, με θέμα “Η Αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης και της Τρομοκρατίας”.  Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Μάνος Μεγαλοκονόμου, Πρέσβυς ε.τ.

Παραθέτονται τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Φιλιππάκου:

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες που διαφεύγουν από πολύνεκρες συρράξεις, σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ή καταπιεστικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ερυθραία. Οι περισσότεροι από όσους φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές προέρχονται από τη Συρία.

Το προηγούμενο έτος συνελήφθησαν 911.471 υπήκοοι τρίτων χωρών για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας σε σύγκριση με το έτος 2014, όπου κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν 77.163. Μιλάμε για αύξηση που ξεπερνά το 1.000%.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2015 υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των παράνομων υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή επικράτεια από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και συγκεκριμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη θαλάσσια οδό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καταπλέουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως σε Λέσβο, Κω, Χίο, Σάμο και Λέρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Όπως είδαμε πριν το 2016 εισήλθαν στη χώρα μας περισσότεροι από 900,000 παράνομοι ή παράτυποι μετανάστες, είτε πρόκειται για άτομα με έντονο προσφυγικό προφίλ είτε για οικονομικούς μετανάστες. Οι κύριες υπηκοότητες αυτών είναι Συρία, Αφγανιστάν,  Ιράκ και Πακιστάν (27.261).

Ένας αριθμός τεράστιος για μία χώρα μικρή, με  μικρές δυνατότητες και ικανότητες για τη διαχείρισή τους. Οι Υπηρεσίες μας, ωστόσο, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό και με την ουσιαστική συμβολή ευρωπαϊκών και ξένων Υπηρεσιών, ΜΚΟ αλλά και εθελοντών, κατάφεραν να διαχειριστούν αυτόν τον αριθμό που ναι μεν αποτελεί στατιστικό ρεκόρ, στην ουσία όμως – και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- αφορά σε ανθρώπινες ζωές. Οικογένειες, παιδιά, ευπαθείς ομάδες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα τραυματισμένα από τον πόλεμο και θύματα εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα  εμπορίας ανθρώπων.

Επιτυχής διαχείριση όμως δεν είναι μόνο η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και η καταπολέμηση αυτών των κυκλωμάτων δουλεμπόρων. Και σε αυτό το κομμάτι η χώρα μας κατάφερε γερά χτυπήματα, συλλαμβάνοντας περίπου 1500 διακινητές και εξαρθρώνοντας αρκετά κυκλώματα και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

Δυστυχώς, όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν αποφύγαμε το αναπόφευκτο και είχαμε και  ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο. Το 2015 έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια 272 άνθρωποι, ενώ είχαμε 152 αγνοούμενους. Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει συνεχώς και εκτιμούμε ότι όσο διαρκεί η κρίση, οι ροές θα συνεχίζονται και οι νεκροί θα αυξάνονται.

Αυτό καταδεικνύει αφενός την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για διεθνή προστασία και καλύτερες συνθήκες ζωής, αφετέρου τον αδίστακτο χαρακτήρα των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων».

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι:

  • το κλειδί στην επίλυση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος είναι η Τουρκία.
  • Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στα σύνορά μας με την Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι στην Ειδομένη.
  • Προτεραιότητα για τη χώρα μας αποτελεί η ίδρυση και αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων ταυτοποίησης (Hot – Spots).
  • Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο διαχείριση των ροών, αλλά και σειρά άλλων μέτρων, όπως η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών και οι επιστροφές. Έτσι, αφενός διασφαλίζονται τα δικαιώματα του πρόσφυγα, αφετέρου ενισχύεται η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.
  • Θέση της χώρας μας είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου, με ανθρωποκεντρική βάση. Είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για οικονομικούς μετανάστες, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
  • Και για το τέλος ένας φόβος, ένας φόβος που όμως μέσα του κρύβει μια ελπίδα. Ένας φόβος που έχω πρωτίστως είναι να μην χάσουμε τον ανθρωπισμό μας. Αυτήν την αξία που μας χαρακτηρίζει σαν λαό από την αρχή της Ιστορίας μας. Την αξία αυτή που όλοι, αλλά κυρίως οι κάτοικοι των νησιών μας επέδειξαν με υπερηφάνεια. Και σε αυτό το σημείο ακριβώς εδράζει και η ελπίδα».