Δελτία Τύπου

Τελετή Εγκαινιασμού του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.)

Εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016 η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Πολιτιστικού Κέντρου, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Μεσογείων 96, Αθήνα). Την τελετή εγκαινίων και αγιασμού ακολούθησε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας «μπορεί πραγματικά να αναδειχθεί σε ένα καθίδρυμα πνευματικό, όπου θα αναπτύσσεται μια άλλη πτυχή που έχει να κάνει με τους ανθρώπους που υπηρετούν ή υπηρέτησαν αυτόν το σημαντικό χώρο, με συνέπεια να συμβάλλει και η Αστυνομία από τη δική της πλευρά, με οργανωμένο τρόπο, στο πολιτιστικό προϊόν της χώρας».

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας προσμετρά πλέον 180 χρόνια ζωής, γεγονός που καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ενδελεχή και συστηματική καταγραφή και μελέτη της ιστορίας της. Η καταγραφή της ιστορίας της, όπως αποτυπώνεται στα πάσης φύσεως έγγραφα και ντοκουμέντα των οργάνων και των Υπηρεσιών της οφείλει να αποτελέσει σημαντικό ερευνητικό κέντρο συγκεντρώσεως και επιστημονικής επεξεργασίας του αρχειακού υλικού της.

Σκοπός του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ είναι η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, η συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση και έκθεση των κειμηλίων και του αρχειακού υλικού σχετικά με την ιστορική εξέλιξη του αστυνομικού θεσμού στην Ελλάδα καθώς και η οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ πρέπει να στελεχωθεί από επιστημονικό προσωπικό, με επιστήμονες όπως ιστορικούς, μουσειολόγους, επικοινωνιολόγους που θα συγκεντρώσουν, ταξινομήσουν και παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό, υλικό και εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορική διαδρομή του αστυνομικού».

Και κατέληξε, λέγοντας:

«Η σπουδαιότητα του έργου που καλείται να διαχειριστεί το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ πηγάζει από το μέγεθος και την υλική, πνευματική και ηθική αξία των αρχειακών συλλογών του Σώματος. Σημειώνεται τέλος ότι η γνώση της ιστορίας των αστυνομικών σωμάτων αποτελεί σπουδαιότατο παράγοντα επιτυχίας στην εκπαίδευση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και στην αναβάθμιση του κύρους του αστυνομικού θεσμού μέσω της εμβάθυνσης στην μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του σώματος. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει η ιστορία των Αστυνομικών Σωμάτων να διδάσκεται και στις Αστυνομικές μας Σχολές, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ποιοτική αναβάθμιση  του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

Να είστε σίγουροι ότι θα είμαι συμπαραστάτης στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των αστυνομικών σωμάτων, στην εκπλήρωση του σκοπού σας και σε κάθε συνεργασία σε Εθνικό και σε Διεθνές επίπεδο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Γρίβας, καθώς και Πρόεδροι Ενώσεων Αποστράτων.

Σκοπός του ΠΟ.Κ.Ε.Α. είναι η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου των Αστυνομικών Σωμάτων, η συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση και έκθεση των κειμηλίων και του αρχειακού υλικού ή άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη του αστυνομικού θεσμού στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ΠΟ.Κ.Ε.Α. συμπεριλαμβάνεται η οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης – Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος, μαζί με τον Αιδεσιμολογιότατο Αντιστράτηγο ε.α. – πατέρα Ιωάννη Κοκκώνη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επιπλέον ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Μιχαήλ Τσινισιζέλης, επίτιμοι Αρχηγοί και ανώτατοι απόστρατοι Αξιωματικοί του Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.