Δελτία Τύπου

Συμμετοχή στη συνάντηση μεταξύ στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Frontex, με θέμα τις επιστροφές και τις επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος

Συζητήθηκαν θέματα με σκοπό την ενίσχυση της χώρας μας στο ζήτημα των Επιστροφών (απελάσεις, επανεισδοχές, τήρηση συμφωνιών επανεισδοχής)

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Frontex (21-01-2016), στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννη» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τις επιστροφές και επανεισδοχές παράτυπων μεταναστών.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της συνάντησης απηύθυνε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος εξέθεσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δ/νσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, ο Διευθυντής της Δ/νσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης και αρμόδια στελέχη των εν λόγω Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στην ξένη αποστολή συμμετείχαν στελέχη του Frontex και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής την Dana Spinat.

Από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα των επιστροφών (απελάσεις, επανεισδοχές, τήρηση συμφωνιών), ενώ συζητήθηκαν σχετικές προτάσεις για την υποστήριξη της χώρας μας, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον Frontex, αναφορικά με την υλοποίηση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Νομοθεσία και πρακτικές της έκδοσης αποφάσεων επιστροφής για παράτυπους μετανάστες.
  • Επιβολή των αποφάσεων επιστροφής (συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην χώρα μας).
  • Επιχειρήσεις αναγκαστικών επιστροφών σε τρίτες χώρες.
  • Ζητήματα χρηματοδότησης και συνεργασίας με Frontex, Erin και Eurint.
  • Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αμοιβαίες ευχαριστίες και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη για συνέχιση της στενής συνεργασίας και υποστήριξης, καθώς και νέες συναντήσεις στο άμεσο μέλλον.