Δελτία Τύπου

Συνάντηση με εκπροσώπους των Γερμανικών και Αυστριακών Αρχών

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, συναντήθηκε σήμερα 18.01.2016 με τον κ. Alfred Ruhaltinger, εκπρόσωπο του Αυστριακού Καγκελάριου κ. Werner Faymann και τον κ. Detlef Karioth, Αστυνομικό Διευθυντή και Αξιωματικό – Σύνδεσμο της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Αστυνομίας, στην Ιταλία.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η συνάντηση με τον κ. Φιλιππάκο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολυήμερης επίσκεψης των δύο Αξιωματούχων στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τη Λέσβο, συνοδευόμενοι από την Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ανωτέρω συναντήθηκαν στη Λέσβο με επιχειρησιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και συναρμόδιους Φορείς.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αναλύθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο Αξιωματούχοι εξέφρασαν τη σαφή υποστήριξη τους προς τις Ελληνικές Αρχές, μεταφέροντας το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Merkel και τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Faymann.

Κατά τη συνάντηση έγινε απολογισμός των μέτρων που λήφθηκαν το 2015, καθώς και των πρωτοβουλιών που πρόκειται να τεθούν επί τάπητος το 2016 από τους Ευρωπαίους Εταίρους.

Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία λειτουργίας των Hot-Spots, ενώ συζητήθηκαν θέματα εσωτερικής ασφάλειας, σε συνάρτηση με την μεταναστευτική – προσφυγική κρίση και τρόποι επίλυσης τους, στο πλαίσιο της συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Οι δύο Αξιωματούχοι ευχαρίστησαν τον κ. Φιλιππάκο για την εκτενή ενημέρωση και δεσμεύτηκαν για επανάληψη της επίσκεψής τους στη χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την  Γερμανία και την Αυστρία, αναγνωρίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος.