Δελτία Τύπου

Εκδήλωση παράδοσης 15 ακόμα συσκευών ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac, που παραδόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία από τις Γερμανικές Αρχές

Δεκαπέντε ακόμα συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac παραδόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία από τις Γερμανικές Αρχές.

Συνολικά, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει (70) συσκευές Eurodac που κατανέμονται κυρίως σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (03/12/2015) στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας Peter Schoof, προσέφερε για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας δεκαπέντε (15) ακόμα συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac για την ταυτοποίηση – καταγραφή προσφύγων και μεταναστών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου 2015, είχαν παραδοθεί από τις Γερμανικές Αρχές άλλες (12) συσκευές Eurodac , οι οποίες έχουν διατεθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Μαζί με τις προαναφερόμενες (27) συσκευές, οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές διαθέτουν, συνολικά, (70) συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac . Όλες οι διαθέσιμες συσκευές κατανέμονται σε σημεία καταγραφής αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές στη μεθόριο της χώρας μας και κυρίως σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, από τα λοιπά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία έχει προσφερθεί να μας διαθέσει (3) συσκευές Eurodac , ενώ άλλες (10) αναμένεται να αποκτηθούν από εθνικούς πόρους.