Δελτία Τύπου

Στην Ημερίδα με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» στο Μουσείο Μπενάκη

Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

Στην Ημερίδα με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», στο Μουσείο Μπενάκη, συμμετείχε ο Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την (11-11-2015), στο Μουσείο Μπενάκη.

Συνδιοργανωτές της Ημερίδας ήταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες, τη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα «Voice for the Animals».

Στην Ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση και ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα», Γιώργος Καλούδης.

Παρέστησαν ακόμη, η Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, Michelle Welch καθώς και η Αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer και ο Επιθεωρητής Hector Sanchez της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες ( L . A . P . D .).

Κατά το χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Αρχηγέ, κύριε Υπαρχηγέ, κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Θέλω καταρχήν να ζητήσω συγγνώμη, γιατί χθες δεν μπόρεσα να βρίσκομαι κοντά σας, απουσίαζα στο εξωτερικό για συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στερήθηκα αυτήν την παρουσία γιατί πραγματικά η Ημερίδα αυτή έχει να δώσει πάρα πολλά.

Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία η Ημερίδα αυτή, διότι η εποχή μας, οι μέρες μας έχουν βία, έχουν βία που ξεκινά από την κακομεταχείριση των ζώων, φτάνει στην οικογένεια και γενικά παρουσιάζεται με διάφορες μορφές και απειλεί γενικά την ποιότητα, που πρέπει να έχει ο άνθρωπος μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το πλαίσιο που υπάρχει είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να βελτιωθεί ακόμα καλύτερα. Πρέπει να πούμε ότι επιτελείται τεράστιο έργο. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι ένστολοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να μην υπάρχει κακομεταχείριση στα ζώα, να μην υπάρχει βία και σε κάθε περίπτωση ανταποκρίνονται άμεσα με τον καλύτερο τρόπο.

Πρέπει να συγχαρώ ιδιαίτερα όσους συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίοι συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σε αυτή την πραγματικότητα και στη συνέχεια, με την εξαγωγή των συμπερασμάτων να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε και αν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε πλήρως τη βία.

Η βία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, απειλεί τον άνθρωπο, απειλεί το παιδί, απειλεί τα ζώα, απειλεί οτιδήποτε είναι όμορφο, οτιδήποτε έχει να δώσει ανθρωπιά, ευαισθησία, που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ζήσει και να δημιουργήσει μέσα σε ένα καλό ευνοούμενο περιβάλλον.

Θέλω να ευχηθώ τα συμπεράσματα, που θα εξαχθούν να είναι τέτοια και είμαι σίγουρος γι αυτό, ώστε να μας δώσουν την ώθηση εκείνη για να μπορέσουμε πιο οργανωμένα, πιο ενημερωμένα, πιο αποφασιστικά, να επιφέρουν, να επιφέρουμε και να επιδιώξουμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα εκείνα, που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των ζώων, καλύτερη τη ζωή μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να μην υπάρχει βία στην οικογένεια, να μην αντιλαβανόμεθα καθημερινά κακές στιγμές, στιγμές που δεν τις βλέπουμε, γιατί μας αποτρέπουν.

Καλή επιτυχία και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα. Θα παρακολουθήσω την εξαγωγή των συμπερασμάτων και να είστε σίγουροι ότι και εγώ από την πλευρά μου θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτήν. Σας ευχαριστώ πολύ».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, της οποίας συντονιστής ήταν ο κλινικός ψυχολόγος Αλέξης Μορντώ, συζητήθηκε και αναπτύχθηκε το ζήτημα της σύνδεσης ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των ζώων. Αναλύθηκε επιστημονικά τόσο η ψυχολογική, όσο και η αστυνομική και η νομοθετική προσέγγιση του θέματος, οδηγώντας στην εξαγωγή χρήσιμων και σημαντικών συμπερασμάτων.

Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών του Λος Άντζελες και της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Επίσης, παρουσιάστηκαν -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- τα συμπεράσματα εφαρμογής του νόμου στις Η.Π.Α για τη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη τη χώρα, καθώς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Εισαγγελικών Αρχών.