Δελτία Τύπου

Εγκαίνια του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας

05112015_grafeio-episkepton008-768x512

Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας

Παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας

Λειτουργεί από τις 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τελετή εγκαινίων του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα (5-11-2015) το πρωί, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αγιασμός, στον οποίο χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης – Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.

Παρευρέθηκαν η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γεώργιος Τζιάλλας.

Παρέστη ακόμα η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη. Συγκεκριμένα, παρέστησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό.

Από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρών ήταν ο Πρόεδρος του Γεώργιος Τσακίρης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής απηύθυνε χαιρετισμό:

«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να εγκαινιάσουμε άλλη μία Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους τουρίστες πολίτες, που βρίσκονται στην πατρίδα, έρχονται στην Ελλάδα, θέλουν να μάθουν, να δουν αυτόν τον ωραίο τόπο με τον πλούσιο πολιτισμό, ένα τόπο, που πραγματικά τους μετατρέπει σε πρεσβευτές, πρεσβευτές του.

Η ελληνική κοινωνία κουβαλάει από τους αιώνες τη φιλοξενία, αλλά δίπλα στη φιλοξενία πρέπει να έχουμε και Υπηρεσίες, οι οποίες πραγματικά διευκολύνουν τον κάθε πολίτη, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια καταγωγή κι αν έχει στις επιλογές του και στα ενδιαφέροντά του. Θέλω λοιπόν, ειλικρινά να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν, γιατί για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, κάποιοι το αποφάσισαν, εντόπισαν την αναγκαιότητα και ξεκίνησαν την προσπάθεια.

Οφείλουμε, λοιπόν, να τους το αναγνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε και σε εκείνους, που έχουν εργαστεί για να έχουμε σήμερα άλλη μία Υπηρεσία, προσβάσιμη από κάθε πολίτη που την έχει ανάγκη.

Κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ή ανοίγουμε ή διευρύνουμε αν θέλετε την δυνατότητα του πολίτη να έχει υπηρεσίες, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι μια συνεισφορά στην κοινωνία, στην πολιτεία, στον πολιτισμό, σε αυτό που λέμε αμεσότητα με τον πολίτη.

Θέλω λοιπόν, να ευχαριστήσω και την Εκκλησία για την παρουσία της και για την ευλογία της και πιστεύω ότι με την ευλογία της Εκκλησίας και με το ενδιαφέρον το ζεστό, το ανθρώπινο, το χαμόγελο όλων όσων θα υπηρετήσουν σε αυτή την Υπηρεσία, διότι ξέρετε είναι πολύ σημαντικό ο τρόπος, το πώς θα διαβάσεις ακόμα και το πρόσωπο του ανθρώπου, που προσφέρει αυτή την υπηρεσία ο πολίτης που θα καταφύγει σε αυτό τον χώρο για να ζητήσει μία διευκόλυνση και μία εξυπηρέτηση.

Και πάλι, λοιπόν, να ευχηθώ τα καλύτερα και είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι, που εργάστηκαν για αυτή την Υπηρεσία, θα αισθάνονται μια βαθιά ανθρώπινη ικανοποίηση ότι προσέφεραν στα πλαίσια του υπηρεσιακού τους καθήκοντος μία ακόμη υπηρεσία στο τόπο και στην πατρίδα και βεβαίως οι άνθρωποι, που θα εργαστούν θα αποδείξουν ότι με το χαμόγελο και την καλή διάθεση θα είναι άξιοι αυτής της εμπιστοσύνης, που μπορεί η πολιτεία να τους προσφέρει στο συγκεκριμένο τομέα.

Και πάλι τις καλύτερες ευχές και είμαι βέβαιος ότι αυτή η Υπηρεσία θα είναι άλλη μία πλευρά σημαντική του σημαντικού ρόλου, που παίζει η Αστυνομία, μια Αστυνομία, που εμείς δεν την θέλουμε ως Αστυνομία, με την λογική της καταστολής αλλά μια Αστυνομία, που πραγματικά εμπεδώνει την σχέση αλληλοαποδοχής με την κοινωνία, γιατί είναι κομμάτι της κοινωνίας, γιατί υπηρετεί την κοινωνία, γιατί ακριβώς συμβάλλει στο να υπάρχει αυτό το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στην ελληνική κοινωνία. Να είστε καλά, ό,τι καλύτερο για τον καθένα και για όλους μαζί».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα αυτή την ωραία πρωτοβουλία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην Αθήνα, μια πρωτοβουλία κομβική, χαρακτηριστική που δείχνει πως η κύρια προσπάθεια μας είναι να προσεγγίσει η Αστυνομία τον πολίτη, να γίνει ένα με την κοινωνία. Γιατί όπως είπε και ο Υπουργός πριν, δεν θέτουμε σαν κύριο στόχο την καταστολή, αλλά την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτή είναι η κύρια μας προσπάθεια και εκεί θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Αυτός λοιπόν ο μικρός χώρος, αλλά όμορφα φτιαγμένος και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας. Ξεκίνησε με την φαντασία και την πρωτοβουλία του προκατόχου μου του Γιάννη του Πανούση, όπως και άλλες πρωτοβουλίες αντίστοιχες και θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της Αθήνας, κυρίως ξένους. Γιατί ξέρουμε τι σημαίνει, έχουμε επισκεφτεί όλοι ξένες χώρες και ξέρουμε τι σημαίνει να γυρίζεις σαν χαμένος και χωρίς να έχεις σημεία προσέγγισης για να εξυπηρετηθείς σε μια πρωτεύουσα ή να έχεις προβλήματα αστυνομικής φύσης ή προσανατολισμού και να μην ξέρεις πώς μπορεί να εξυπηρετηθείς.

Μαζί λοιπόν με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εγκαινιάζουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι η αρχή μιας σειράς προσπαθειών. Η Τουριστική Αστυνομία, στην οποία υπάγεται αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχυθεί γιατί ξέρουμε καλά πως ο τουρισμός είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος «βαριάς βιομηχανίας» για τη χώρα μας και θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτή τη προσπάθεια. Είμαστε σε συνεργασία με την αρμόδια Υπουργό, ώστε να ενισχύσουμε στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου την αστυνόμευση σε κρίσιμες περιοχές με προσωπικό ξενόγλωσσο και με ικανότητες τέτοιες, που να μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση είναι αυτή η πρωτοβουλία. Ευχόμαστε να πάει καλά, να είναι η αρχή τέτοιων προσπαθειών και καλή επιτυχία στην Ελληνική Αστυνομία και σε αυτούς που θα εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια.»

Επιπλέον, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε:

«Ευχαριστώ Αρχηγέ για την τιμή και τη χαρά να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε μια ουσιαστική, αλλά και συμβολική δράση.

Φαίνονται δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι η αστυνομία σταθερά προσανατολίζεται να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, όχι μόνο για τα ζητήματα τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά ως συνεργατική μορφή με στόχο και την ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη στην οικονομία.

Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι «βαριά βιομηχανία» για τη χώρα και ό,τι υποβοηθάει αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Επομένως, πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια – είναι εδώ και ο κύριος Πανούσης βεβαίως, που όπως ακούσαμε ξεκίνησε τη δράση τη συγκεκριμένη – αλλά και όλοι συστρατεύονται ούτως ώστε σταθερά να αποτυπώνεται η σχέση, η διαφορετική σχέση που θέλουμε να έχει η αστυνομία με τον Ελληνικό λαό και τις ανάγκες της χώρας. Και αυτό ειδικά εδώ που αποτελεί μια πρώτη εικόνα για ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας, μια χώρα η οποία τους υποδέχεται με τον τρόπο που αρμόζει, ούτως ώστε να μην παρουσιάζονται και αυτά τα οποία αναφερθήκαν, να ψάχνονται.

Σας ευχαριστώ λοιπόν, που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα και εύχομαι καλή επιτυχία και στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και σε όλο το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Στον δικό του χαιρετισμό ο Γιάννης Πανούσης είπε:

«Η Δημόσια Διοίκηση έχει συνέχεια. Στην ιστορία γράφεται ποιος είχε την πρωτοβουλία, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η πολιτική συνέχεια και συνέπεια γι’ αυτό πρέπει να συγχαρώ τους Υπουργούς.

Διότι η υλοποίηση κάποιων οραμάτων είναι το κρίσιμο για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία της αστυνομίας.

Άρα σε αυτούς ανήκει η τιμή, όχι σε εμένα και τους ευχαριστώ και ευχαριστώ τον Αρχηγό ιδιαίτερα, που με κάλεσε σε αυτή την τελετή να ξαναδώ αγαπημένα πρόσωπα και να θυμηθούμε ότι δούλεψαν όλοι.

Δούλεψε ο Γενικός Γραμματέας ο κύριος Αναγνωστάκης, δούλεψε όλο το Επιτελείο. Δεν βγαίνει έτσι κάτι στα χαρτιά, μόνο να έχουμε ιδέες όλοι, αλλά στην πράξη δεν βγαίνει.

Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στους Υπουργούς, θα είμαι στο πλευρό τους όποτε με χρειάζονται και βέβαια στους φίλους από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, να τους πω ότι το πετύχαμε, τα καταφέραμε, καλή δουλειά σε όλους. Να είστε καλά.»

Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεώργιος Τσακίρης:

«Κύριοι Υπουργοί, χαίρομαι ιδιαίτερα. Ήταν μία πρόταση που κάναμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Βρήκαμε τον κατάλληλο Υπουργό, βρέθηκε και ο κατάλληλος διάδοχός του και υλοποιήθηκε αυτή η πρωτοβουλία, να υπάρχει ένα ευπρεπές Γραφείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Επειδή ο τουρισμός είναι εμπειρία, πιστεύω ότι θα συνεισφέρει πάρα πολύ αυτό το Γραφείο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εμπειρίας στους επισκέπτες μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς, που προανέφερα, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κύριο Αναγνωστάκη και βεβαίως την Ηγεσία της αστυνομίας, η οποία από την αρχή αγκάλιασε την προσπάθεια και μας βοήθησε πάρα πολύ.»

Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την ταχεία εξυπηρέτηση των επισκεπτών της χώρας μας ( Σχετικό Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής από τις 17-10-2015 ).

Η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών Αθηνών, που υπάγεται ως δομή στην Τουριστική Αστυνομία, στοχεύει αφενός στην ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, με την άμεση και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών- τουριστών, παρέχοντας σε αυτούς τις κατάλληλες οδηγίες και απαραίτητες πληροφορίες, και αφετέρου, στην άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματική διαχείριση των όποιων προβλημάτων ή περιστατικών ανακύπτουν.