Έντυπες, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Γιάννη Ντάσκα

LAM_4768_b-768x511

Συνέντευξη στον Γιάννη Ντάσκα και στα Ντοκουμέντα τ.7

Τα ΣΟΣ για τα πάθη της προσφυγιάς ,των μεταναστών και των χωρών “υποδοχής” σκέπασαν την Ευρώπη και ακούγονται σε όλο τον πλανήτη. Απευθυνθήκαμε στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, απόστρατο στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ και ζητήσαμε απαντήσεις για αυτά τα πάθη

1.Κύριε Γενικέ ποιες είναι οι διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος για την Ελλάδα και ποιες για την Ευρώπη;

Είναι γνωστό ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν είχαν προχωρήσει σε σοβαρό σχεδιασμό για το Μεταναστευτικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου ήταν τελείως πρόχειρη και εφήμερη. Συνεπώς, οι τεράστιες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές προς την Χώρα μας, που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια, μας βρήκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης απροετοίμαστους και χωρίς υποδομές. Καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες για να διαχειριστούμε τις μαζικές προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες φτάσαμε στο σημείο να έχουμε διαχειριστεί έως τώρα  πάνω από 400.000 πρόσφυγες που πέρασαν  από την Ελλάδα με κατεύθυνση το εσωτερικό της Ευρώπης, όπως άλλωστε οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε στρατηγικό σχεδιασμό που προϋπήρχε. Η Κυβέρνησή μας από την αρχή υποστήριζε προς πάσα κατεύθυνση και εγώ ο ίδιος προσωπικά σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που συμμετείχα ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο Ελληνικό ζήτημα, αλλά Ευρωπαϊκό με Διεθνείς διαστάσεις και προεκτάσεις. Είναι ένα φλέγον ζήτημα με απρόβλεπτες συνέπειες, το μέγεθος του οποίου θα φανεί σε βάθος δεκαετίας.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.α., αντιλήφθηκαν τις τρομερές ευρωπαϊκές διαστάσεις που αποκτά το  μεταναστευτικό ζήτημα και το έθεσαν ως πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή τους  «ατζέντα». Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κινηθεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( FRONTEX ) που έχει συμμετάσχει ενεργά με τη διάθεση σε προσωπικό και μέσα για την διαχείριση των διαστάσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, κατόπιν δικών μας πιέσεων και εκκλήσεων. Το μεταναστευτικό πρόβλημα απαιτεί τη συνεργασία όλων των Ευρωπαϊκών Χωρών και των Υπηρεσιών , καθώς κρίνεται επιτακτική η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων που θα αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και με στρατηγικό σχεδιασμό την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου αυτού.

2.Μόλις προχθές αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τη Μέση Ανατολή ,την Αφρική και την Ασία από την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μπορεί να γίνεται σύγκριση με εκείνη την περίοδο και ποιος είναι σε αριθμούς ο όγκος των ανθρώπων που θέλουν για διάφορους λόγους να έρθουν από την Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή ειδικότερα στην Ευρώπη;

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα μετακίνησης πληθυσμού, λόγω των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ενδεικτικά σας αναφέρω, σύμφωνα με επίσημες πηγές του ΟΗΕ, ότι 3.000.000 άνθρωποι εμπόλεμων χωρών επιθυμούν την μετάβασή τους προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί το πέρασμά τους προς την Ευρώπη. Είναι ένας τρομακτικός αριθμός στα ιστορικά δεδομένα, που κατά την κρίση μου αναμένεται να αυξηθεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για τη διαχείριση του φαινομένου αυτού.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ιστορικό γεγονός της μετακίνησης πληθυσμών από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς ο αριθμός τώρα των προσφυγικών κυμάτων υπερβαίνει, όχι μόνο εμάς αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα τρομακτικό φαινόμενο που απειλεί να πάρει τεράστιες σε παγκόσμιο επίπεδο διαστάσεις, αυτόν τον μαζικό και ανεξέλεγκτο ξεριζωμό τόσων ανθρώπων με την ελπίδα ενός καλύτερου «αύριο», είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε ξαναβιώσει.

Κοινό ιστορικό σημείο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και οφείλουμε  να είμαστε προσεκτικοί στο σχέδιο και στην στρατηγική που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

3.Έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ευρωπαϊκές οικονομικές ελίτ αντί να φροντίσουν να υπάρχει κοινωνικό κράτος, προσπαθούν με την υπογεννητικότητα να μαζέψουν πρόσφυγες, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από φτηνά εργατικά χέρια και γκέτο;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές φωνές και διαφορετικές κάθε φορά στάσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων. Άλλωστε αυτό είναι το προνόμιο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του λόγου. Κάθε Χώρα θέτει τα δικά της κριτήρια, ανάλογα με τα πολιτισμικά και τα κοινωνικά της δεδομένα. Θέλω να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η αλληλεγγύη και οι δημοκρατικές αρχές και αξίες στο σύνολό τους.

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με όλες τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η όποια μορφή εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ζωής αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και πρότυπα.

Η Ελλάδα είναι αρωγός και υποστηρικτής της ανθρωπιστικής στάσης, του σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και καταγγέλλει τα όποια φαινόμενα σκληρότητας και εξαπάτησης της ανθρώπινης ζωής, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «πάτημα» και να εκλαμβάνεται από τρίτους ως αδυναμία της χώρας μας για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων.

4.Οι στοχεύσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό είναι ίδιες με τις στοχεύσεις της Ελλάδας, της Σουηδίας ή της Βρετανίας;

Καταρχήν θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η οικονομική κατάσταση και ανάπτυξη των χωρών που προαναφέρατε είναι διαφορετική με αυτήν της Χώρας μας, λόγω της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής που επιδεικνύουν και όχι μόνο.  Συνεπώς,  οι ανάγκες μας και οι επιδιώξεις μας διαφέρουν.

Ως προς το μεταναστευτικό, εμείς είμαστε η χώρα εκείνη που προστατεύει τα ευρωπαϊκά  σύνορα στο Νότο μαζί με την Ιταλία. Θεωρούμαστε Χώρα Πρώτης Υποδοχής, καθώς το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αγγίζει πρώτα την Ελλάδα. Συνεπώς, οι στοχεύσεις μας από μια πρώτη ματιά είναι διαφορετικές.

Θέλω να πιστεύω και διατηρώ την αισιοδοξία ότι τώρα που το μεταναστευτικό πρόβλημα χτυπάει την πόρτα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα χαράξουμε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική  που θα βασίζεται στην ισομερή ποσόστωση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, αφυπνίζοντας όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με απώτερο στόχο να συνδράμουν στην διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

5.Πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας το μεταναστευτικό και μόνη της και σε σχέση με το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης;

Επιγραμματικά σας αναφέρω κάποιες επιδιώξεις και επιτυχίες της χώρα μας προς την Ευρώπη και τα Ευρωπαϊκά  Συμβούλια που είχα την τιμή σε κάποια να πρωτοστατήσω και να δώσω πραγματική μάχη για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

Παρευρέθηκα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (16/06, 09/07, 10/08), όπου συμμετείχαν και Υπουργοί της Κυβέρνησης και καταφέραμε να εισακουστούν  και να γίνουν δεκτές για πρώτη φορά οι θέσεις μας για έκκληση βοήθειας και για λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και η κοινή αποδοχή και παραδοχή, κατόπιν πολλών πιέσεων από την πλευρά μας, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό και Διεθνές. Αυτό άλλωστε διατυπώθηκε και στην έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14/09/2015 με κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα και την διαδικασία της ποσόστωσης στα κράτη- μέλη της Ευρώπης.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσό ύψους  475 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά της Ελλάδας όπου υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική ροή.

Με την επίσκεψή μου στην έδρα του Οργανισμού FRONTEX στη Βαρσοβία και την επιμονή μου στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα, πέτυχα τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης( από 6 εκατ. ευρώ σε 18 εκατ. ευρώ) και την ενίσχυση των σχεδίων επιχειρήσεων «ΑΣΠΙΔΑ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Πρόσφατα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, με απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις   22/09/2015  στις Βρυξέλλες  για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπου και συμμετείχα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η Κομισιόν αρχίζει τη διαδικασία  επανεξέτασης της αμφιλεγόμενης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης και τελικά φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό. Ήδη, όπως γνωρίζετε, το  Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Γερμανίας  ανέστειλε τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη Δουβλίνο ΙI για Σύριους πρόσφυγες.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι η Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όταν επισκέφτηκε την Κω το καλοκαίρι, ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την δυστυχία που κυριαρχεί στα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων προσφύγων και δήλωσε ότι είναι άλλο να σου περιγράφει κάποιος την κατάσταση  και να το ακούς και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο αρχικός μας στόχος ήταν η συνειδητοποίηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της διάστασης του μεταναστευτικού – προσφυγικού  ζητήματος και μετέπειτα η ενίσχυση της χώρας μας σε προσωπικό και μέσα. Θα ήθελα να σας επισημάνω στο σημείο αυτό ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησα στις 5/10/2015 με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, ανακοινώθηκε από τον FRONTEX η επιπρόσθετη διάθεση τουλάχιστον 600 εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης – καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος μονομερώς από την Ελλάδα, θα σας αναφέρω εν συντομία κάποιες δράσεις που αρχικά έγιναν στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας με Κυβερνητικά Στελέχη και Υπηρεσιακούς Φορείς και προσωπικές παρεμβάσεις μου και πρωτοβουλία μου.

Ενισχύθηκαν τα κλιμάκια σε προσωπικό και μέσα στα νησιά Πρώτης Υποδοχής με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων Αστυνομίας – Λιμενικού και με τη διάθεση επιπλέον 30 μηχανημάτων  δακτυλοσκόπησης, στα οποία μετατρέψαμε το αμερικάνικο λογισμικό που είχαν , ώστε να είναι συμβατά με τα EURODAC. Επιπρόσθετα, διαθέσαμε πλοία για τη μεταφορά των προσφύγων και την αποσυμφόρηση των νησιών. Σε συνάντηση που είχα με Ανώτατα Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,  ακολούθησε η δέσμευση από τον ΟΗΕ για δράσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και παροχή ειδών προς κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων. Δημιουργήθηκε πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 700 ατόμων, φυλασσομένου εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακολουθεί και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ακόμη δύο πρόσθετων Κέντρων Φιλοξενίας.  Επιπρόσθετα, συναντήθηκα στις 30-09-2015 με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αποφασίστηκε η Αρχιεπισκοπή να συνδράμει στη σίτιση των μεταναστών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα της Αμυγδαλέζας και του Ταύρου. Ακόμη, επιτύχαμε ένα κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και  με όλες τις αρμόδιες  Υπηρεσίες, τους Δημάρχους, τους τοπικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, όπως Μ.Κ.Ο., ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ερυθρός Σταυρός, Αλληλεγγύη  κ.α.

Και σας διαβεβαιώνω ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα συνεχιστούν και θα αναβαθμίζονται κάθε φορά με διορθωτικές αλλαγές βάσει του κλίματος που θα δημιουργείται από το μεταναστευτικό – προσφυγικό ρεύμα.

6.Θεωρείτε εύκολη, άρα ζήτημα χρόνου την αφομοίωση των μεταναστών από την ελληνική κοινωνία και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πώς απαντάτε στις απόψεις, ότι, όπως και στη Γερμανία, οι μετανάστες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μικρές ή μεγαλύτερες ιδιαίτερες πατρίδες με όλα τα χαρακτηριστικά;

Θα ήθελα να σας αναφέρω με όλο το σεβασμό ότι όταν γίνεται λόγος για μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει ποτέ και σε καμία περίπτωση χρήση του όρου της λέξης «εύκολη». Παρά ταύτα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι πρόσφυγες στο σύνολό τους δεν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ελλάδα, αλλά επιδιώκουν την μετάβασή τους στο εσωτερικό της Ευρώπης, σε χώρες όπου η οικονομική κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας και θεωρούνται οικονομικά πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό που διακρίνει εμάς τους Έλληνες είναι η ελληνική φιλοξενία και ο ανθρωπισμός που καταδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη. Βλέπεις άτομα με αναπηρία, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά με ζωγραφισμένο το φόβο και την αγωνία στο βλέμμα τους και την μόνιμη  πληγή που έχει ριζώσει στην ψυχή τους από τις εφιαλτικές εικόνες  που είδαν τα αθώα μάτια τους  και εδώ ερωτάται εύλογα κάποιος  πώς μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος και  ανεπηρέαστος; Η ανωτερότητα ενός λαού κρίνεται από την ηθική του και τον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα. Και εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι γι αυτά. Εμείς οι Έλληνες  γνωρίζουμε καλά πώς είναι να είσαι πρόσφυγας και να ξεριζώνεσαι από την Πατρίδα σου, αναζητώντας το όραμα και το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή, φτάνοντας σε μια ξένη χώρα, προσπαθώντας να ¨ ξαναχτίσεις¨ τη ζωή σου από την αρχή.

Είναι λογικό και θεμιτό οι άνθρωποι που εγκαθίστανται σε μια ξένη χώρα και προσπαθούν να ενσωματωθούν και να προσαρμόσουν τη νέα τους ζωή με ένα καινούργιο ξεκίνημα, να θέλουν να κρατήσουν κάποια δικά τους στοιχεία και παραδόσεις. Όμως, αυτό πρέπει να γίνεται σεβόμενοι τους νόμους, τους κανόνες και τα ήθη της χώρας που τους φιλοξενεί και πάντα μέσα στα όρια του επιτρεπτού και του κοινωνικά αποδεκτού.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η αφομοίωση είναι μία έννοια που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τα δεδομένα κάθε χώρας ξεχωριστά. Η Ελλάδα διέπεται από την ευρωπαϊκή  κουλτούρα και τον ευρωπαϊκό  πολιτισμό, διατηρεί όμως αναλλοίωτα τα εγγενή χαρακτηριστικά της και την ιστορία της, που της επιτρέπει να είναι θεματοφύλακας των παραδόσεων της, του πολιτισμού της και της Ορθοδοξίας.

7.Στο Τορόντο του Καναδά στην ελληνική συνοικία βλέπουμε ακόμα και τις πινακίδες των δρόμων στα ελληνικά και με ελληνικά τοπωνύμια η ελληνική ιστορία. Θα μπορούσε αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει και στην Ελλάδα ,πχ. με μετανάστες από το Πακιστάν, την Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν;

Όντως η εικόνα που παρουσιάζεται είναι έτσι ακριβώς. Όμως, γίνεται λόγος για τον Καναδά, για μια χώρα τεράστια σε γεωγραφικό πλάτος και μήκος και ουδεμία σχέση έχει με την Ελλάδα ως προς το μέγεθος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες πήγαν στον Καναδά για να δημιουργήσουν, να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους με σκοπό να μείνουν, να προσφέρουν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Πάντα διατηρούν άρρηκτους δεσμούς στην ψυχή τους με την Πατρίδα, όμως η ζωή τους είναι εκεί πλέον.  Έχουν χτίσει το μέλλον τους και έχουν επενδύσει τα όνειρά τους εκεί. Οι μετανάστες που αναφέρετε, όπως οι ίδιοι στην πλειονότητά τους έχουν δηλώσει, δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά επιθυμούν την μετάβασή τους στην Ευρώπη και κυρίως στις Βόρειες χώρες και επιθυμούν όταν σταματήσει ο πόλεμος να επιστρέψουν στην Πατρίδα τους.

Από την άλλη και χωρίς να ακουστώ υπερβολικός, δεν θεωρώ ότι το ελληνικό σθένος, το ελληνικό πνεύμα, τα ιδεώδη και τα ιδανικά που φέρει ο κάθε Έλληνας μέσα στην ψυχή του, είναι στοιχεία που μπορούν να τα συγκρίνουμε με τους λαούς που αναφέρατε. Έχουμε άλλη κουλτούρα, διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων και κινούμαστε με ξεχωριστή δυναμική.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τεράστιο πολιτισμό μας και την φιλοσοφία μας σε διαφορετικού τύπου μοντέλα, αλλά να επιδείξουμε την ανθρώπινη πλευρά της φιλοξενίας, όπως άλλωστε αυτή διέπεται από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.

8.Τα φασιστικά Κόμματα κερδίζουν έδαφος απέναντι στην πολιτική του “λαοί όλων των χωρών ενωθείτε χωρίς σύνορα” γιατί πολίτες των χριστιανικών περιοχών θεωρούν, ότι απέναντι έχουν πολιτική κατάληψης και αποχριστιανισμού.

Τα φασιστικά Κόμματα κερδίζουν έδαφος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τους ευρωπαϊκούς  λαούς. Αναπτύσσονται, διότι υπάρχουν και οικονομικές ανισότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και διαφοροποιήσεις στον τρόπο αντιμετώπισης των χωρών, όπως οι χώρες του Νότου με τις Βόρειες χώρες. Ο φασισμός δεν οδήγησε ποτέ σε θετικά αποτελέσματα, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία.

Ειδικότερα, στη χώρα μας η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί τους αδύναμους κοινωνικά και συνεισφέρει οικονομικά, ακολουθώντας τα χριστιανικά δόγματα.

Ο Χριστιανικός λαός δείχνει πάντοτε ανωτερότητα, αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους και αυτό το παρατήρησα «ιδίοις όμμασι» κατά τις επισκέψεις μου στα νησιά που είχαν πληγεί από τα προσφυγικά ρεύματα. Ήταν πραγματικά άξιο θαυμασμού και αποδείκνυε το μεγαλείο της ψυχής που κρύβει ο ελληνικός λαός, με τον τρόπο που είδα απλούς πολίτες και εθελοντικές ομάδες  να προσφέρουν φαγητό και ρούχα σε ανθρώπους που έζησαν την  κόλαση του πολέμου και ξέφυγαν  την τελευταία στιγμή, χωρίς να είναι βέβαιοι τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

9.Κάθε λαός έχει την απόλυτα σεβαστή από άλλους Ιστορία του. Η Ελλάδα έχει να υπερασπιστεί ίδια Ιστορία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες  και άρα στοχεύει στη λήψη γενικών μέτρων ή θεωρείτε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι εξειδικευμένα, ανάλογα με την ιστορία και τα προβλήματα κάθε χώρας;

Η Ιστορία κάθε λαού είναι το σημάδι της γέννησής του, προσωπική του σφραγίδα, το βάθρο του πολιτισμού, της παράδοσης και της κληρονομιάς του. Είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει κάθε λαό να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται από τους άλλους.

Η Ελληνική Ιστορία και ο Ελληνικός Πολιτισμός έχουν μια μακρά χρονολογική σειρά και αποτέλεσαν τη βάση του Ευρωπαϊκού  πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής  Ιστορίας. Κάθε λαός υπερασπίζεται τη δική του Ιστορία, κρατάει τα μοναδικά εκείνα χαρακτηριστικά του, αλλά παράλληλα όσοι λαοί ανήκουν στην ευρωπαϊκή  οικογένεια υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά  πρότυπα και ιδεώδη, καθώς και το σύνολο των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι κάθε ευρωπαϊκή  χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα και απαιτείται η ενίσχυση και στήριξη από τις χώρες που ανήκουν στην ευρωπαϊκή  οικογένεια. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος λόγω και της διαφορετικότητας που παρουσιάζεται, οφείλουν να είναι εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα για τις ανάγκες του προβλήματος και αναλόγως της έντασης, του μεγέθους και των διαστάσεων που αποκτά το κάθε πρόβλημα στην όποια ευρωπαϊκή  χώρα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό όμοια με αυτά της Αυστρίας, της Σουηδίας κα. Πρέπει να είναι εξειδικευμένα και εστιασμένα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να καταστούν αποτελεσματικά. Ακόμη, απαιτείται η αναθεώρηση παλαιών μέτρων που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα δεδομένα της εποχής, όπως η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ.

10.Οι φράχτες στα σύνορα χωρών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις συζητήσεις να δημιουργηθούν φράχτες μήκους 10 χιλιάδων χιλιομέτρων στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, μήκους 8 χιλιάδων χιλιομέτρων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, συνολικού κόστους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μέλλον είναι οι περιφραγμένες χώρες ή είναι προσωρινό μέτρο;

Είναι σαφώς αναμφισβήτητο ότι τα σύνορα κάθε χώρας, χερσαία και θαλάσσια,  πρέπει να φυλάσσονται.

Είναι, όμως,  άλλο μία χώρα να προστατεύει την εδαφική της ακεραιότητα και διαφορετικό το να εμποδίζει το πέρασμα προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, γεγονός που λαμβάνεται ως αποτυχία των Δημοκρατικών και Πολιτισμένων λαών.

11.Κύριε Γενικέ, σας είδα το πρωί στις 3/10/2015 να είστε στην Πλατεία Βικτωρίας και μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχατε γύρω σας δημοσιογράφους. Πείτε μου αρχικά τι κάνατε εκεί και κατά δεύτερον δεν θέλατε να προβληθείτε για το αποτέλεσμα που καταφέρατε να επιτύχετε, πχ άδειασε η πλατεία από μετανάστες, αστυνομική δύναμη κ.α.;

Κύριε Ντάσκα, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας έχω μάθει να υπηρετώ αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες για εμένα. Στόχος μου από όποια θέση κι αν ευρίσκομαι δεν είναι η αυτοπροβολή του έργου μου, αλλά το να υπηρετώ την Πατρίδα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνω το καθήκον μου. Η Κυβέρνηση με εμπιστεύτηκε σε μία θέση ενός Ειδικού Γενικού Γραμματέα και οφείλω να δείξω έργο, να μιλήσουν οι πράξεις μου. Και πιστεύω πως σε αυτήν την κατεύθυνση έχω κινηθεί με επιτυχία και θα συνεχίσω να παρέχω όλες μου τις δυνάμεις για την υποβοήθηση και την υλοποίηση του Κυβερνητικού Έργου. Δεν παρουσιάζομαι συχνά, λοιπόν, σε δημοσιογράφους και επεμβαίνω είτε τηλεοπτικά είτε ραδιοφωνικά μόνο όταν παραστεί ανάγκη διευθέτησης κάποιων στοιχείων που αφορούν το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Έχω μάθει να ακολουθώ το ομαδικό πνεύμα και να εφαρμόζω, όπου κρίνεται επιτακτική ανάγκη, συλλογικές δράσεις. Σε αυτό το σημείο μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη συνέντευξή σας να τονίσω και να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την Υποστράτηγο, κ. Τσιριγώτη για την εξαιρετική δουλειά που έχει επιτελέσει, ακολουθώντας με σαφήνεια το στρατηγικό σχέδιο το δικό μου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και όλους τους Φορείς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Υπουργείων που υπερέβαλλαν εαυτόν για την αντιμετώπιση έως τώρα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Υπάρχουν πολλές προσωπικές δράσεις που έχω καταφέρει να επιτελέσω με επιτυχία, όμως δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό. Αρκούμαι στο αποτέλεσμα και ικανοποιούμαι από αυτό.

Όσο για την Πλατεία Βικτωρίας σχεδιάστηκε από εμένα ένα σχέδιο δράσης για την αποσυμφόρηση της Πλατείας, το οποίο εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα και αφορούσε την άμεση μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών με λεωφορεία του ΟΑΣΑ σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματέα   του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  την κ. Πέτυ Πέρκα και την παραμονή τους στα Ολυμπιακά ακίνητα του Γαλατσίου και του Ελληνικού, καθώς και την φύλαξη της Πλατείας από Αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον. Ήταν άκρως επιτυχημένο και γι αυτό παρευρέθηκα την επομένη ημέρα, προκειμένου να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το αποτέλεσμα αυτό.

Αξίζει να σας αναφέρω ότι την δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμουν στην Πλατεία Βικτωρίας, παρατήρησα ύποπτες κινήσεις ενός Αφγανού και αμέσως κινητοποιήθηκαν με δική μου εντολή οι Αστυνομικές δυνάμεις για τον έλεγχο και κατ΄ επέκταση τη σύλληψη του ανθρώπου αυτού, που αποδείχτηκε ότι ήταν δουλέμπορος.

Όπως αντιλαμβάνεστε Κύριε Ντάσκα υπηρετώ την άποψη που πρεσβεύει «πολλή δουλειά, χωρίς πολλά λόγια» και διαθέτω τον εαυτό μου προς το συμφέρον πάντα της Χώρας  μου με ήθος και πατριωτισμό.