Δελτία Τύπου

Συνάντηση με τον Νορβηγό Υπουργό Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Τζανέτου Φιλιππάκου με τον Νορβηγό Υπουργό Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κ. Vidar Helgesen στη Μυτιλήνη

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος συναντήθηκε προχθές (05/08/2015) στη Μυτιλήνη, με τον Υπουργό Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της Νορβηγίας κ. Vidar Helgesen. Ο Νορβηγός Υπουργός πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη (04 και 05/08) στη χώρα μας και η συνάντηση του με τον κ. Φιλιππάκο διεξήχθη στο πλαίσιο συναντήσεων του, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.

Ο Νορβηγός Υπουργός κατά την επίσκεψή του συνοδευόταν από τον Νορβηγό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Sjur Larsen, και συμβούλους – συνεργάτες του. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας συνοδευόταν από την Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Μενέλαο Κωστάρη.

Ο Νορβηγός Υπουργός και η αντιπροσωπεία του, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μυτιλήνη, επισκέφθηκαν την περιοχή του Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Μόρια. Εκεί ενημερώθηκαν από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, Αστυνομικό Διευθυντή Ανδρέα Στεφάνου και άλλους Φορείς, αναφορικά με στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο νησί, τη διαδικασία ταυτοποίησης και τα προβλήματα στη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, όπου πέραν των ανωτέρω συμμετείχαν και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Νίκος Κωστόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν ειδικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις όλο και αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και οι επιπτώσεις τους τόσο σε τοπικό και εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Νορβηγός Υπουργός ευχαρίστησε για την εκτενή ενημέρωση και υπερθεμάτισε τη σημασία που έχει για τη χώρα του το μεταναστευτικό ζήτημα, του οποίου αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι η νορβηγική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει μέσω προγραμμάτων την κατασκευή πτέρυγας στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, ενώ μέσω του οργανισμού FRONTEX, έχει διαθέσει πλωτό σκάφος για τον έλεγχο των συνόρων και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το οποίο οι ανωτέρω επισκέφθηκαν μετά το πέρας της σύσκεψης.