Δελτία Τύπου

Ορκωμοσία των νέων Υπαστυνόμων Β΄

Ορκίστηκαν οι νέοι Υπαστυνόμοι Β΄ της Ελληνικής Αστυνομίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών

Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι εκατόν εξήντα εννέα (169) νέοι Υπαστυνόμοι Β’, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες (23.06.2015) το πρωί στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς επέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριου Αναγνωστάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσου Μαυρόπουλου, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτου Φιλιππάκου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Δημητρίου Τσακνάκη και της Διοικητού της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστρατήγου Σταματίνας Μίζη.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη – Υποστράτηγο ε.α. Νεκτάριο Κιούλο.

Στην ορκωμοσία παραβρέθηκαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Μπαλάφας, ο Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σπυρίδων Λυκούδης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σταυρούλα Ξουλίδου ως Εκπρόσωπος του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιου Σαμαρά, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Συντυχάκης Εμμανουήλ, ως Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. Κ.Κ.Ε κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, οι Βουλευτές Αττικής κ. Ιωάννης Δέδες, κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, κ. Αθανάσιος Μπούρας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Παρέστησαν επίσης, ο Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Αντιναύαρχος (ΠΝ) κ. Σπυρίδων Δημητρίου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο Υποστράτηγος Παναγιώτης Φαραντάτος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γ.Ε.Σ., ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος (ΠΝ) κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Ν., ο Υποπτέραρχος κ. Γεώργιος Μπλιούμης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Α., η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη καθώς και τον Υπαρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγο Δημήτριο Σοφιό, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Π.Σ. Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Καπέλιος.

Επίσης, παραβρέθηκαν επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Σωματείων και Φορέων, Καθηγητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Υπαστυνόμων.

Οι νέοι Υπαστυνόμοι παρέδωσαν την πολεμική σημαία της Σχολής στους 3ετεις δοκίμους Υπαστυνόμους και στη συνέχεια, μετά τον όρκο τους, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Χουζούρης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, ενώ μετά το πέρας της τελετής, επέδωσε συμβολικό δώρο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ως ένδειξη σεβασμού για την ύψιστη τιμή που προσέδωσε με την παρουσία του στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα πτυχία σπουδών στους νέους Υπαστυνόμους απένειμε την Δευτέρα 22.06.2015, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Υπαστυνόμοι Β’, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1995 πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των Γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, για την πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αποστολή της Σχολής Αξιωματικών είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Υπαστυνόμων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Η φοίτηση των Δοκίμων Υπαστυνόμων στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.