Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ
Τέως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
O Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ γεννήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας και κατάγεται από την Mέσα Μάνη. Είναι έγγαμος με την Αικατερίνη Σταμέλλου και πατέρας δύο ενήλικων τέκνων. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων κατετάγη κατόπιν εξετάσεων στην Ελληνική Αστυνομία.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, διακρίθηκε, εξελίχθηκε βαθμολογικά και άσκησε διοίκηση σε πολλές Υπηρεσίες, ενώ για πολλά χρόνια άσκησε καθήκοντα Δημοσίου Κατηγόρου στο Πταισματοδικείο Αιγάλεω.Ειδικότερα είναι απόφοιτος της Αστυνομικής Ακαδημίας, συγκεκριμένα της Σχολής Αξιωματικών, ενώ επίσης έχει σπουδάσει δημόσια διοίκηση και πολιτικές επιστήμες και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα δημόσιας διοίκησης (Πάντειο).
Επιπλέον έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, στα αντικείμενα της εγκληματολογίας της επικοινωνίας των δημοσίων σχέσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαχείρισης κρίσεων. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.
Κατά την διάρκεια της αστυνομικής του σταδιοδρομίας, πέραν των συστηματικών θεσμοθετημένων εκπαιδεύσεων, εκπαιδεύτηκε εκτός των άλλων σε θέματα αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, Οργανωμένου Εγκλήματος, Ολυμπιακής Ασφάλειας, θέματα διοίκησης Προσωπικού-Ηγεσίας κ.α. Αποστρατεύτηκε το έτος 2009 και κατέχει το βαθμό του Αντιστρατήγου, παραμένοντας ωστόσο ενεργό μέλος της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας.
Ο Τζανέτος Φιλιππάκος δίδαξε επί 30 χρόνια, ως Τακτικός Καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, Θέματα Δημοσίου Κατηγόρου και Αστυνομίας Τάξης (Λειτουργία Αστυνομικών Υπηρεσιών, Πεζές και Εποχούμενες Περιπολίες, εφαρμογή ισχύουσας Νομοθεσίας).
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Φιλιππάκος παραχώρησε στην Αστυνομική Ακαδημία για τις ανάγκες των εκπαιδευομένων αξιωματικών δύο (2) εγχειρίδια (εκπαιδευτικά βοηθήματα) για το μάθημα: «Θέματα Δημοσίου Κατηγόρου» και «Λειτουργία Αστυνομικών Υπηρεσιών – Πεζή – Εποχούμενη Αστυνόμευση και Εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας».
Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και άσκησε διοίκηση στην Ολυμπιακή εγκατάσταση beach volley. Ήταν από τους πρώτους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην κατάρτιση των σχεδίων εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και διετέλεσε και εκπαιδευτής σε θέματα Ολυμπιακής ασφάλειας.
Το έντονο ενδιαφέρον του για τα κοινά, τον έστρεψε στην πολιτική και από το 2012 συμμετείχε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα, αρχικά με τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια με το Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο και κατείχε θέση Γραμματέα σε θέματα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη. Από τις 29/1/2019 με προσωπική του επιστολή, αποδεσμεύτηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ακολούθησε πάντα υπερκομματική στάση, γι’αυτό και τυγχάνει συνολικής πολιτικής εκτίμησης και αποδοχής, όπως αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, στα Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
Στις 30 Απριλίου του 2015 διορίστηκε Aναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με κύριες αρμοδιότητες τον συντονισμό των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Υπεύθυνος επίσης σε ότι αφορά στο ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίαs.
Χάρη στην καθοριστική συμβολή του, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών, από το 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2019, η χώρα μας κατάφερε, να διαχειριστεί επιτυχώς πάνω από 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, που κατευθύνονταν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ απετράπη η «έκρηξη» στα νησιά, του Ανατολικού Αιγαίου, κατά την περίοδο των μεγάλων εισροών από την Τουρκία και ειδικότερα στη Μυτιλήνη και στην Κω. Να σημειωθεί κατά την περίοδο της θητείας του, συνελήφθησαν πάνω από 5.000 δουλέμποροι, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τον Οκτώβριο του 2017, συστάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης και ο Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, συνεχίζοντας την ήδη επιτυχημένη πορεία του, από αναβαθμισμένη πλέον θέση.
Ειδικότερα οι αρμοδιότητες του ήταν:
- Η Εποπτεία και ο Έλεγχος των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Προστασίας Συνόρων και Διαχείρισης Μετανάστευσης του οικείου Κλάδου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των περιφερειακών υπηρεσιών της.
- Η εποπτεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α). Η άσκηση διοικητικών αρμοδιοτήτων σε θέματα αλλοδαπών.
- Η μέριμνα για επικοινωνία, επαφή και συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, Αρχές και Υπηρεσίες, για την ανάπτυξη δράσεων κοινής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.
- Η εκπροσώπηση του Υπουργείου κατ’ εξουσιοδότηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σε συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου σε θέματα που αφορούσαν την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και τις σχετικές αρμοδιότητες και δράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει συμμετάσχει σε συμβούλια Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για ζητήματα διαχείρισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου, μετεγκατάστασης, η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και θέματα επιστροφών-επανεισδοχών.
Κατά την διάρκεια της θητείας του, ως Γενικός Γραμματέας, ο Τζανέτος Φιλιππάκος επέβλεψε το σχεδιασμό, συντόνισε και κατεύθυνε με απόλυτη επιτυχία τις επιχειρήσεις «εκκένωσης» μη επίσημων εγκαταστάσεων (καταυλισμών) προσφύγων-μεταναστών στην Ειδομένη από 24 έως και 26/5/2016, στο Ελληνικό στις 2/6/2017 στην Πάτρα στις 15/5/2018, καθώς και στο Πεδίο του Άρεως (Αύγουστος 2015), στο γήπεδο tae kwon do Παλαιού Φαλήρου (Δεκέμβριος του 2015), στην πλατεία Βικτωρίας (Μάρτιος του 2016) και στο λιμάνι του Πειραιά (Ιούλιος 2016), μεριμνώντας παράλληλα, για την ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών σε δομές φιλοξενίας και αστυνομικές υπηρεσίες με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, επαναφέροντας ταυτόχρονα στην ομαλότητα τις εν λόγω περιοχές.
Επιπλέον ως απόρροια του σχεδιασμού, του συντονισμού και της επίβλεψης από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, πραγματοποιήθηκαν διαρκείς δράσεις που αφορούσαν τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (εκπαίδευσης, αναβάθμισης εξοπλισμού και άλλα). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ξεκίνησε επί των ημερών του, η επέκταση του συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και η διασύνδεση των περιφερειακών κέντρων ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων και μετανάστευσης που συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και ολοκληρώθηκε το 2020.
Επισημαίνεται επίσης η στενή συνεργασία που είχε με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), για τους πρόσφυγες, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (I.C.R.C), καθώς και με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) ο οποίος συνέβαλλε, καθοριστικά στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών μεταναστών που διαβιούσαν στη χώρα μας, προς τις πατρίδες τους.
Τον Απρίλιο του 2019 παραιτήθηκε από την θέση που κατείχε ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης. Κατά τις δημοτικές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός του, σημείωσε σημαντική επιτυχία πλήν όμως δεν εξελέγη.
Συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μάνη, που υπεραγαπά, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και ως Επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Μάνης, ενώ απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους συμπατριώτες του.
Για τη μέχρι τώρα, προσφορά του, στην Πατρίδα την Κοινωνία και την Αστυνομία, ο Τζανέτος Φιλιππάκος, τιμήθηκε πολλές φορές από την Πολιτεία, την Εκκλησία, καθώς και από συνεργαζόμενους Φορείς, Ενώσεις και Οργανισμούς, όπως η UNESCO ο Διεθνής οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) και η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (I.C.R.C).